Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Zamisel o gradnji večje kulturne dvorane se je v Gorici porodila že v prvih povojnih letih, saj so bili obstoječi prostori v središču mesta premajhni. Italijanska oblast Slovencem ni bila naklonjena, katoliška skupnost pa podpore ni bila deležna niti s strani tedanje Jugoslavije. Za nakup zemljišča, kjer je leta 1962 zrasel Katoliški dom, je bil tako odločilen prispevek, ki so ga podarili slovenski izseljenci, se spominja Karel Bonutti: "Največ pomoči je prihajalo od staronaseljencev. Niso poznali goriškega okolja, a so bili narodno zavedni in so bili voljni pomagati."

Ob prenovi v 90. letih so dom preimenovali v Kulturni Center Lojze Bratuž in se tako poklonili domačemu kulturniku, ki simbolizira slovensko trpljenje v času fašizma. Na odru kulturnega središča so se tekom desetletji zvrstili številni koncerti, zborovske prireditve, operete in gledališke predstave. Bil je odskočna deska marsikateremu goriškemu ustvarjalcu. Pod streho večkulturnega centra danes deluje več kot deset društev, glasbena šola in športna dejavnost. Predsednica centra Franka Žgavec: "Več kot 20 let smo prirejali gledališki vrtiljak, koncerte, razstave, samo razstav je bilo 130, Srečanja pod lipami, vrsto prireditev."

60-letnico so proslavili s pregledno razstavo o nastanku in delovanju kulturnega centra. Glasbeni program večera z naslovom 'Kamen na kamen' so oblikovali domači glasbeni ustvarjalci, nocoj pa se bodo skozi zgodovino centra sprehodili še z dokumentarnim filmom.