Zavezništvo Alenke Bratušek je že po slabem letu in pol na eni največjih preizkušenj. Foto: MMC RTV SLO
Zavezništvo Alenke Bratušek je že po slabem letu in pol na eni največjih preizkušenj. Foto: MMC RTV SLO
Jani Möderndorfer
Jani Möderndorfer ima za sabo že precej političnih prestopov - od LDS-a, prek Jankovičeve mestne svetniške liste in pozneje Pozitivne Slovenije - do ZaAB-ja. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Alenka Bratušek, Jani Möderndorfer
Veljala sta za velika politična zaveznika. Oba sta se razšla z Zoranom Jankovićem. Foto: BoBo
Primeri na sodiščih padajo
Bratuškova ima stranko, ne pa tudi poslanske skupine

Odhod Janija Möderndorferja iz Zavezništva Alenke Bratušek, nato pa še njegov izstop iz poslanske skupine omenjene stranke pomeni, da poslanska skupina ZaAB ne obstaja več. Möderndorfer se še ni odločil, kje bo nadaljeval politično kariero - omenja se prestop v SMC, vrata so odprta tudi pri SD-ju, razmišlja pa tudi, da bi ostal nepovezan poslanec.

Trije nepovezani poslanci - Alenka Bratušek, Mirjam Bon Klajnšček in Bojan Dobovšek - pa bi se radi povezali v poslansko skupino, saj bi s tem pridobili možnost delovanja v odborih in pomoč svetovalcev. A po poslovniku poslanki za to ne bi smeli biti več članici stranke ZaAB. Alenka Bratušek je sicer svojo stranko ustanovila lani pred volitvami, potem ko je izgubila boj za predsedniško funkcijo v Pozitivni Sloveniji.

Z Alenko Bratušek se je v Odmevih pogovarjal Igor E. Bergant.

Poslanske skupine nimate več, v parlamentu imate še eno zaveznico. Ali sploh imate še stranko?
Dejstvo je, da z izstopom vodje poslanske skupine Janija Möderndorferja skladno s poslovnikom poslanska skupina ZaAB ne obstaja več. Dejstvo pa je tudi, da je naša stranka od začetka imela le dve poslanki, oba poslanca pa sta takoj po volitvah začela iskati rešitev zase. Za samo stranko mislim, da bo to bolje. Naredili smo korak k očiščenju. Povezave med poslansko skupino in stranko v zadnjem letu ni bilo. Verjamem, da bova midve v državnem zboru še vedno dobro zastopali to, za kar so naju volivci tja poslali.

Podpora vaši stranki je na meritvah javnega mnenja komaj zaznavna. Imate informacije, da stranka sploh še deluje, da vas volivci in člani še podpirajo?
Članov naše stranke je še vedno okoli 1.300. Nekaj jih je bilo razočaranih – predvsem tisti, ki so si predstavljali, da je stranka interesno združenje, ki mora najprej poskrbeti za njihove zasebne interese. Ker po volitvah nismo prišli v koalicijo, si nekateri teh interesov niso mogli izpolniti.

Sta se z Janijem Möderndorferjem, ki je dolgo veljal za vašega najtesnejšega političnega sodelavca, razšla na tej točki?
Lagala bi se, če bi rekla, da trenj znotraj poslanske skupine ni bilo. Od samega začetka se ukvarjamo sami s sabo in kako naj nam ob tem zaupajo volivci? Verjetno se spomnite akcije zbiranja podpisov, da me je treba zamenjati. Takrat je svet stranke soglasno potrdil, da še vedno zaupa meni kot predsednici stranke, pa očitno to za nekatere še vedno ni bilo dovolj.

Prevzemate del kritike, da se z Janijem Möderndorferjem niste več mogli ujeti?
Vedno oziroma pri vsakem problemu ni težava le na eni strani. Tega se zavedam.

S povezovanjem v poslansko skupino nepovezanih poslancev ste očitno malce preveč pohiteli, poslovniška določila namreč takšnega povezovanja ne omogočajo tistim poslancem, ki so še vedno člani strank? Gre vaš politični pragmatizem tako daleč, da bi zaradi poslanske skupine zapustili stranko?
Poslovnik je zelo jasen tudi pri prestopih poslancev iz ene v drugo poslansko skupino. Če bo predsednik državnega zbora nam napisal, da ne moremo ustanoviti poslanske skupine, ker sva dve še vedno članici stranke, bi moral enako narediti pri prestopu Petra Vilfana. Vilfan bi še pred tem, ko je postal član poslanske skupine DeSUS-a, moral postati član stranke. To je zapisano v poslovniku DZ-ja. Želim poudariti, da mi trije ne snujemo nove politične sile v državnem zboru. Glede na to, da smo si programsko sorodni, sem prepričana, da se bomo o marsikateri stvari lahko dogovorili. Predvsem pa smo se zaradi lažjega dela v državnem zboru - ker veste, da nepovezani poslanci nimajo pravice niti sodelovati pri delu delovnih teles – odločili, da ustanovimo skupino nepovezanih poslancev. Verjamem, da nam bodo v DZ-ju to omogočili. Vse ostalo bi bilo zelo nedemokratično.

A če vam ne bodo – iz stranke ne boste izstopili?
Ko bomo dobili napisano, zakaj se stvari ne morejo urediti, bomo odstranili ovire, da do te poslanske skupine pride.

Načelnost morda ni glavna vrlina politikov ..., navsezadnje ste se pripravljeni povezati s poslancem Dobovškom, ki velja za enega najhujših kritikov vašega ravnanja ob kandidaturi za evropsko komisarko. Kako to razlagate potencialnim volivcem.
Ne ustanavljamo nove politične skupine. Delovali bomo v skupini nepovezanih poslancev. Vprašati boste morali gospoda Dobovška, kaj pravi na kritiko te zgodbe. Želim si, da v DZ-ju veljajo za vse poslance enaka demokratična pravila.

Kako sicer ocenjujete vaš politični projekt zavezništva, ki se kaže kot tipičen proizvod slovenske hitrostne demokracije - izraz sta lani uporabila britanska satirika John Oliver in Andy Zaltzman, kjer stranke zelo hitro vznikajo in nato malce počasneje, a še vedno hitro umirajo?
Mogoče se tisti, ki ta projekt začnemo skupaj, poznamo premalo dobro. Mogoče sama osebno nisem naredila tega, kar je kar nekaj ljudi pričakovalo – zagotavljala služb in izvrševanja osebnih interesov. Je pa prav, da se v Sloveniji ta politični prostor oblikuje. Če so to nove stranke, ne vem, zakaj bi bilo to narobe. Si pa želim, da bi trajale dlje.

Primeri na sodiščih padajo
Bratuškova ima stranko, ne pa tudi poslanske skupine