Adria Airways bo do odprtja bruseljskega letališča lete preusmerjala v Liège, danes, v sredo, izjemoma v Amsterdam. Foto: BoBo
Adria Airways bo do odprtja bruseljskega letališča lete preusmerjala v Liège, danes, v sredo, izjemoma v Amsterdam. Foto: BoBo
Adria Airways
Potniki bodo vozovnice lahko brezplačno zamenjali. Foto: BoBo
Letališče Jožeta Pučnika
Svet RS za varovanje civilnega letalstva je ocenil, da stanje ogroženosti slovenskih letališč ni povečano. Foto: BoBo
Adria namesto v Bruselj v Amsterdam

Slovenci, ki se po včerajšnjem terorističnem napadu v Bruslju iz belgijske prestolnice vračajo v Slovenijo - zaradi prihajajočih velikonočnih praznikov je pričakovati več potovanj kot običajno -, lahko to storijo tudi z letalom, vendar z okoliškega letališča.

Do ponovnega odprtja letališča v Bruslju bo Adria Airways svoje lete preusmerjala predvidoma na letališče Liège, z izjemo današnjega dne, ko bo letela v Amsterdam. V obeh primerih bo prevoz organiziran, je za Radio Slovenija poročala Tina Lamovšek.

Preusmeritev na okoliška letališča
Leti v Bruselj so zaradi torkovega dogodka v skladu z navodili kontrole zračnega prometa preusmerjeni na okoliška letališča. Direktor IT-ja in trženja v Adrii Airways Iztok Franko je pojasnil, da bo Adria Airways "vsem potnikom, ki imajo vozovnice za potovanje v ali iz Bruslja omogočila potovanje. Iz Bruslja bo v ta namen organiziran prevoz do letališča v Amsterdamu in obratno".

Zbirno mesto je tako pred slovenskim veleposlaništvom v Belgiji. Potniki bodo po zagotovilih Adrie o podrobnostih obveščeni, drugače pa lahko pokličejo klicni center slovenskega letalskega prevoznika ali pa prodajno mesto, kjer so kupili vozovnico. Podatke redno osvežujejo tudi na svoji spletni strani http://www.adria.si, kjer že sporočajo, da so vsi leti v Bruselj oz. iz njega jutri, v četrtek, preusmerjeni v Liege.

Svet Republike Slovenije za varovanje civilnega letalstva se je sestal in ocenil, da ogroženost slovenskih mednarodnih letališč ni povečana, saj že od pariških dogodkov dalje varnostni organi pozorneje spremljajo gibanje na javnem in varnostnem delu letališča. Zato trenutno ni potrebe po dvigu stopnje ogroženosti in dodatnih ukrepih.
.
Čeprav je pozornost varnostnih organov na slovenskih letališčih visoka, ministrstvo za infrastrukturo, pristojno tudi za letalstvo, potnike v letalskem prometu poziva k opazovanju dogajanja na letališču in obveščanju varnostnih organov ob morebitni zaznavi sumljivih dogodkov ali oseb.

.

Vozovnice lahko brezplačno zamenjajo
Predvideno je tudi, da naj bi z omenjenega letališča na vzhodu Belgije Adria letela vse do ponovnega odprtja letališča v Bruslju. Vodja konzularnega oddelka na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter v organiziranih prevozih vidi predvsem enostaven način, kako lahko ljudje varno in zanesljivo pridejo domov. "Pojavile so se namreč ideje, da bi svojci z osebnimi avtomobili hodili po svojce, ki drugače ne morejo dobiti prevoza, a to bi bilo po naši oceni veliko dodatno tveganje," je dejal Šter.

Potniki lahko vozovnice tudi brezplačno zamenjajo, in to za lete iz Bruslja, vanj oz. čezenj na katerem koli letu Adrie Airways v času do vključno ponedeljka. Ena od možnosti potovanja je tudi vlak, saj so v Bruslju ponovno vzpostavili železniški promet, vendar se morajo potniki pripraviti na okrepljen nadzor. Slovenske železnice pri mednarodnih vlakih skozi Slovenijo niso opazile nobenih sprememb.

Adria namesto v Bruselj v Amsterdam