Za Draga Kosa je zadnje dogajanje le dokaz več, da še največji skeptiki nehajo govoriti o zaroti v zadevi Patria. Foto: MMC RTV SLO
Za Draga Kosa je zadnje dogajanje le dokaz več, da še največji skeptiki nehajo govoriti o zaroti v zadevi Patria. Foto: MMC RTV SLO
Janko Goršek
Po Gorškovih besedah policija ni stala križem rok. Foto: Policija
Afera Patria: Preiskava se nadaljuje

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos meni, da so hišne preiskave v zadevi Patria očiten znak, da je v vodo padla še ena teorija zarote. Še največji skeptiki lahko nehajo govoriti o zaroti, saj gre, tako Kos, enostavno za huda kazniva dejanja s področja korupcije. Predsednik komisije za preprečevanje korupcije je pojasnil tudi, da je za hišne preiskave potrebna sodna odredba, zanjo pa je potrebnih kar nekaj utemeljenih sumov.

"Nečesa, česar ni, ne morejo dokazati"
Premalo poznam okoliščine, da bi lahko podrobneje komentiral, pa je preiskavah v zvezi z afero Patria dejal predsednik SDS-a in nekdanji premier Janez Janša. Obenem je zavrnil, da bi kateri koli izmed preiskovalcev v zadevi Patria kontaktiral z njim.

O obtožbah, da je tudi sam osebno vpleten v to afero, pa pravi: "Obtožba, ki je bila izrečena v oddaji na finski televiziji, ne bo nikoli dokazana." Po njegovih besedah lahko poteka 100.000 preiskav, postopek pa lahko traja 100 let, a "nečesa, česar ni bilo, ne morejo dokazati".

Policija ne stoji križem rok
Zadnje dogodke je komentiral tudi v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek. Zagotovil je, da policija pred zadnjimi hišnimi preiskavami ni stala križem rok, kot je bilo predstavljeno v javnosti, aktivnosti kriminalistov v zvezi s preiskavo pa se dogajajo tudi danes.

Kot je pojasnil, so v preiskavo vključeni tudi predstavniki finske policije, in zavrnil dvome o uspešnosti preiskovanja toliko mesecev po dogodkih. To je pa tudi vse, kar je Goršek povedal, razložil je, da več informacij v tej fazi preiskave ne more posredovati.

Erjavec vesel ob preiskavah
Je pa minister za obrambo v prejšnjem mandatu Karl Erjavec izrazil veselje ob preiskavah, saj si želi, da se ta zadeva dejansko razišče do konca.

Kot opozarja Radio Slovenija, pa še vedno ni jasno, ali so aktivnosti policije spodbujene z obiskom finske pravosodne ministrice Tuije Brax v Sloveniji, med katerim naj bi bile, kot je dejal slovenski minister za pravosodje Aleš Zalar, odpravljene ovire pri sodelovanju za preiskavo.

Slovenski kriminalisti so v sredo obiskali direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča, podjetnika Rudolfa Lebana, preiskali pa naj bi tudi podružnico finske Patrie, podjetje Kolesnik. Obenem naj bi preiskali tudi stanovanje družine Walterja Wolfa v Mariboru in dve počitniški stanovanji v Portorožu. Aktualno ministrstvo za obrambo je najprej zanikalo, da so jih obiskali kriminalisti, nato pa le priznalo, da je bilo deležno kriminalističnega obiska.

S. Z./A. S./M. N.

Afera Patria: Preiskava se nadaljuje