Iz stranke Liste Marjana Šarca so sporočili, da so se v sredo seznanili z odstopno izjavo Darija Krajčiča s funkcije poslanca državnega zbora. Krajčič, ki je svoje dejanje – označil ga je za družbeni eksperiment –, obžaloval, je svojo odstopno izjavo že poslal predsedniku DZ-ja Dejanu Židanu.

Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubovič je na novinarski konferenci, na kateri ni bil navzoč odstopljeni poslanec Darij Krajčič, povedal, da je Krajčič naredil nedopustno dejanje (tatvina sendviča v trgovini), zato je moral v skladu z načeli LMŠ-ja prevzeti odgovornost in to je storil z odstopom z mesta poslanca DZ-ja.

"Vsem poslancem LMŠ-ja je hudo, se pa vsi zavedamo, da bi bila, če bi bili v enaki koži, kot je Krajčič, edina mogoča odločitev vsakega od nas odstop. Pogovorili smo se z njim, ker smo ekipa, politična družina, odločitev pa je sprejel on. Nihče ni dvomil, kakšna bo njegova odločitev. Šlo je za nedopustno dejanje, ki ga je danes tudi obrazložil, in edina sprejeta odločitev je njegov odstop," je navedel Golubovič.

Krajčičevo odsotnost na novinarski konferenci je pojasnil s tem, da Krajčič, vse dokler poslanci ne bodo sprejeli njegovega odstopa, še naprej opravlja poslansko funkcijo in je trenutno na pogovorih z veleposlaniki, saj je še vedno predsednik odbora za evropske zadeve v DZ-ju.

Tatvina sendviča

Na torkovi seji odbora DZ-ja za kmetijstvo je Krajčič odbornikom za kmetijstvo pojasnil, da je med sejo odtujil sendvič v bližnji trgovini, ker je predolgo čakal na plačilo.

"Zdaj bom naredil eno samoprijavo. Čakam tam pri pultu, kjer so se trije ljudje pogovarjali med seboj. Zagotovo sem čakal tri minute," je pojasnil in dodal, da ga niso videli oziroma upoštevali. "Kot da sem tam 'luft'," je bil slikovit.

"In potem sem se odločil, da bom preveril njihov sistem kontrole, če kaj odneseš iz trgovine. Prvič v življenju sem to naredil. Šel sem lepo ven in nihče ni pritekel za mano, nihče ni tulil. Torej tudi tam, kjer imajo vse pod videonadzorom in ne vem, kaj še vse, gre tu in tam kaj skozi," je še razložil poslanskim kolegom.

Darij Krajčič pravi, da je šlo za družbeni eksperiment. Foto: BoBo
Darij Krajčič pravi, da je šlo za družbeni eksperiment. Foto: BoBo

V poznejši izjavi je povedal, da je sendvič pozneje plačal in da ni šlo za krajo, ampak družbeni eksperiment.

Pred vstopom v državni zbor je Krajčič delal kot strokovno-raziskovalni sodelavec na Gozdarskem inštitutu Slovenije, med letoma 2010 in 2018 pa je bil direktor Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave.

Med drugim je bil tudi generalni direktor na Ministrstvu za okolje in prostor ter kot docent na Univerzi v Ljubljani.

Redkobesedna koalicija

Koalicijski partnerji so glede dejanja LMŠ-ja Darija Krajčiča večinoma redkobesedni. Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je poudaril, da vsaka stranka ravna tako, kot misli, da je prav. Kot je dodal, pa je bil Krajčič zelo dober in izkušen poslanec, z zbranimi mislimi. Zakaj je ravnal tako, kot je, pa Han ne ve.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša vseh podrobnosti o tem, kaj se je dogajalo v trgovini, ne pozna. Če bi jih natančno poznal, bi zadevo lažje komentiral. Je pa priznal, da se je ob poslančevi torkovi razpravi tudi sam nekoliko nasmejal.

Ostra opozicija

Dejanje Darija Krajčiča pa je na ostrejši odziv naletelo v opoziciji. "Če je za poslance LMŠ-ja kraja družbeni eksperiment, potem je to isti problem, kot ga je prej imel SMC, ki je govoril o moralnih normah, ki pa jih je mnogokrat kršil," je bil v odzivu oster poslanec SDS-a Tomaž Lisec. Dodal je, da na seji odbora za kmetijstvo kar ni mogel verjeti, s kakšno lahkoto je Krajčič govoril o kraji in to še primerjal z družbenim eksperimentom. Če je kraja razlog za Krajčičev odstop, kar po mnenju Lisca seveda je, pa bi v SDS-u "pričakovali odstop še koga drugega iz vladajoče koalicije, ki ima na hrbtu veliko večje grehe".

"Da poslanec ukrade sendvič, je seveda nedopustno. Da se s tem na odboru za kmetijstvo še hvali, je res bizarno," pa je v izjavi za medije v DZ-ju dejala poslanka Levice Violeta Tomić. Njegova odločitev je zato ne preseneča. Kot je dodala Tomićeva, pa kraja sendviča ni največja težava DZ-ja. Kot je navedla, so v njem namreč poslanci, ki "so služili milijone s prodajo orožja, ki ne znajo pojasniti izvora svojega premoženja, poslanci, ki so bili izključeni iz Sveta Evrope zaradi dokazane korupcije". Izpostavila je, da so mnogo večji grehi.

V SMC-ju, SAB-u, NSi-ju in SNS-u odstopa Krajčiča in vzrokov zanj niso komentirali.

Kdo bo nasledil Krajčiča?

Glede na izide volitev, ki so objavljeni na spletni strani Državne volilne komisije, naj bi Krajčiča v parlamentu nasledil Nik Prebil, vendar v LMŠ-ju tega še niso potrdili. Kot je za TV Slovenija poročala Katarina Golob, je Prebil trenutno zaposlen na ministrstvu za zdravje, kot predstavnik za odnose z mediji, zelo dejaven pa je tudi na področju študentske politike.

Tatvina sendviča odnesla poslanca