V Sloveniji deluje več kot 27.000 nevladnih organizacij, ki so dejavne tako rekoč na vseh področjih življenja. Foto: BoBo/Borut Živulović
V Sloveniji deluje več kot 27.000 nevladnih organizacij, ki so dejavne tako rekoč na vseh področjih življenja. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Za izjemne napore pri gašenju požarov se vsem prostovoljnim gasilkam in gasilcem tudi osebno zahvaljujem. Zahvala pa velja tudi vsem tistim nevidnim prostovoljkam in prostovoljcem ter nevladnim organizacijam, ki že zdaj in bodo še po tem, ko bodo požari pogašeni, pomagali ljudem v prizadetih krajih pri obnovi in vzpostavitvi normalnega življenja," so besede Ajanović Hovnik navedli v sporočilu za javnost.

Na ministrstvu za javno upravo, pristojnem za področje nevladnih (NVO) in prostovoljskih organizacij, so v današnjem sporočilu za javnost ob tem poudarili, da nevladne organizacije delujejo tako rekoč na vseh področjih življenja – od sociale, kulture, športa, zagovorništva, ekologije, zdravja do civilne zaščite in skoraj vseh področij delovanja današnje družbe.

Poleg lokalne ravni so dejavne na mednarodni, nacionalni in regionalni ravni, kjer uresničujejo oz. zadovoljujejo interese in potrebe prebivalcev, združujejo, opozarjajo na nepravilnosti ter še na različne druge načine izboljšujejo kakovost življenja v okolju, kjer delujejo.

Sorodna novica Evakuirani se lahko vrnejo. Gasilci se zdaj borijo, da ogenj ne bi prišel do Trstelja.

Vlada krepi vlogo in pomen prostovoljskih in nevladnih organizacij, so zagotovili na ministrstvu. Dodali so, da kot pristojno ministrstvo skrbijo za njihovo uspešno delo in razvoj ter jim nudijo ustrezno sistemsko podporo, pripravljajo sistemske rešitve, zagotavljajo sofinanciranje projektov in spodbujajo sodelovanje NVO pri pripravi predpisov.

Ajanović Hovnik in državni sekretar Jure Trbič sta na kabinet predsednika vlade, pristojna ministrstva ter na horizontalno mrežo nevladnih organizacij CNVOS (Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij) in mrežo za prostovoljstvo (Slovensko filantropijo) z namenom čim bolj operativnega dela in odzivnosti poslala pozive k pregledu obstoječega članstva v svetu vlade za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij in predlaganju novih predstavnikov, kjer bi bilo to potrebno zaradi organizacijskih sprememb ob nastopu nove vlade.

Sanja Ajanović Hovnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Sanja Ajanović Hovnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Kot so navedli, omenjeni svet neprekinjeno deluje od decembra 2011 in je odigral ključno vlogo pri sprejemanju strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva ter zakona o nevladnih organizacijah.

Gre za strokovno in posvetovalno telo vlade, vanj bodo ministrstva imenovala državne sekretarje, ki pokrivajo posamezna področja delovanja prostovoljskih in nevladnih organizacij, s čimer želi vlada dati svetu večjo vlogo in pomen, so še zapisali v sporočilu za javnost.