Foto: BoBo
Foto: BoBo

Rektor mariborske univerze Zdravko Kačič je pojasnil, da so na rektorski konferenci že v petek prosili pristojno ministrico Simono Kustec za urgentni sestanek. Ali ta bo, še ni znano. Rektor je še poudaril, da števila vpisnih mest ni mogoče spreminjati čez noč.

"Dva meseca smo z ministrstvom usklajevali razpisna mesta na posameznih študijskih programih. Ves ta čas nismo dobili nobenih sugestij, da bi bilo lahko z našim predlogom kar koli narobe," je opozoril Kačič.

Kot je v petek dejal premier Janez Janša, naj bi vlada gradivo strateške narave zaradi zamud na pristojnem ministrstvu obravnavala ta teden, še pred tem pa mora ministrstvo za delo predstaviti potrebe gospodarstva, javnega sektorja in države po posameznih profilih.

"V tem trenutku je težko verjeti, da bi se v tednu dni lahko ustrezno in korektno nadomestilo vse tisto, kar bi morali opravljati leta," odgovarja predsedujoči rektorski konferenci in dodaja, da bo dodatno zamikanje časovnic škodovalo predvsem dijakinjam in dijakom: "Samo z zmanjšanjem vpisa na eni strani in povečanjem na drugi strani študentov ne bomo navdušili, da se bodo odločali za tiste smeri, ki jih recimo država vidi kot strateške za prihodnost."

Tudi zaradi tega se je mariborska univerza odločila za podporo spletni peticiji, saj kot poudarja Kačič, pomembne strateške odločitve zahtevajo predhodno dolgoročno usklajevanje vseh vpletenih strani in jih ni mogoče izpeljati v nekaj dneh.

Več kot 5000 članov akademske skupnosti podpisalo peticijo

Zahteva po odpravi soglasja vlade

Levica z dopolnilom k osmemu protikoronskemu zakona predlaga začasno odpravo zahteve po soglasju vlade pri razpisu za vpis na fakultete za prihodnje študijsko leto. Predlog visokošolskim zavodom omogoča, da ob povečanem interesu povečajo število vpisnih mest, so sporočili iz poslanske skupine Levice.

V Levici opozarjajo, da je nujno zahtevo po soglasju umakniti in visokošolskim zavodom omogočiti, da se sami odločajo o razpisanih vpisnih mestih. Dodajajo, da z dopolnilom sledijo predlogu podpisnikov peticije proti uničevanju javnega visokega šolstva in znanosti, ki so jo objavili v akademski skupnosti.

"Tudi v preteklosti so vlade Janeza Janše zmanjševale vpisna mesta na javnih družboslovnih programih in favorizirale zasebne izvajalce," poudarjajo v Levici.

Prepričani so, da predsednik vlade Janez Janša "vsiljuje kapitalistično ideologijo in odločanje, kaj je produktivno in kaj ne". "Janez Janša s svojimi odločitvami in potezami zahteva visoko šolstvo, ki bo služilo potrebam trga dela, torej kapitala, in prav ničemur drugemu. Avtonomija univerze pa pomeni prav nasprotno, da ima nekdo vso svobodo in pravico, da sodi o odločitvah politike in da za to ni kaznovan in preganjan," so zapisali v izjavi za javnost.

Dopolnilo k osmemu protikoronskemu zakonu so sodpodpisali v poslanskih skupinah LMŠ-ja, SD-ja in SAB-a.

SDS: Gre za strateško vprašanje

Poslanka SDS-a Mojca Škrinjar je v izjavi v DZ-ju glede problematike vpisa na fakultete dejala, da ni zastonj, da ima vlada moč odločati o številu mest in omejitvah. Gre namreč za strateško vprašanje. Ne le za področje izobraževanja, ampak tudi področje zaposljivosti in razvoja države. O tem morajo "vsi resorji v vladi dobro razmisliti". Tako je po njenem mnenju prav, da si je vlada še vzela čas za to, da pregleda, ali je predlog, ki ji je bil predložen, ustrezen.

Tudi v Slovenski demokratski mladini (SDM), podmladku SDS-a, menijo, da je vlada ravnala odgovorno, ker je pred izdanim soglasjem k vsebini razpisov za vpis poudarila, da je treba predlagano vsebino in s tem število vpisnih mest na visokošolskih zavodih preveriti glede na aktualno stanje potreb gospodarstva in drugih panog v naši državi, kot sta na primer zdravstvo in socialno delo.

"Treba se je zavedati, da fakultete državna sredstva prejemajo glede na število njihovih študentov in si zato želijo čim več razpisanih mest. Na prvo mesto pa je treba postaviti interes države in njenih državljanov, ne pa fakultet, kot se je dogajalo v času levih vlad," so zapisali.

Pogovor z rektorjem mariborske univerze Zdravkom Kačičem o protestni peticiji