Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Sorodna novica Vladno odlaganje soglasja k razpisu za vpis na fakultete; Papič: Ob daljši zamudi padanje domin

Zamik podaje vladnega soglasja k razpisu za vpis v študijske programe je v petek vznemiril tako visokošolsko kot del politične javnosti. Rektorji štirih univerz so opozorili, da bi bil vpis na fakultete lahko ogrožen, kar pa je premier Janez Janša zanikal. Kot je navedel, je gradivo strateške narave, pred vlado pa ga mora obravnavati pristojni odbor.

Vlada na četrtkovi seji ni podala soglasja k objavi razpisa za vpis v študijskem letu 2021/2022. Zakon o visokem šolstvu sicer določa, da morajo visokošolski zavodi razpise za vpis objaviti najmanj šest mesecev pred začetkom študijskega leta, torej najpozneje 1. aprila. Vendar pa se čas kljub temu izteka, saj rokovniki prijavno-sprejemnega postopka rok objave razpisa za vpis določajo okoli 1. februarja.

Ravnanje vlade je vznemirilo tako visokošolsko kot tudi politično javnost. Rektorji vseh štirih univerz so po rektorski konferenci sporočili, da jih je preložitev podaje soglasja negativno presenetila. Kot je povedal predsedujoči rektorski konferenci Zdravko Kačič iz mariborske univerze, je na 1. februar vezan celoten vpisni proces.

Rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič o odlogu razpisa za vpis na fakultete
Hm, kaj pa, če je vse skupaj povezano s tem, da je ustavno sodišče pred dnevi do končne odločitve zadržalo določbo protikoronskega zakona glede podaljševanja akreditacij visokošolskim zavodom? Razmislek "strateške narave" se tako zdi le izgovor, dokler se ne reši zasebnih univerz, ki jih vodijo osebe iz orbital SDS-a.
-Krabat 2021-01-29T16:15:15+01:00
Vsekakor je potrebno izobraževati tiste profile, ki jih bo družba potrebovala in bodo našli zaposlitev. Ne pa, da imamo veliko ljudi, ki na svojem področju sploh ne najdejo zaposlitve
-Joze Koder 2021-01-29T16:29:27+01:00
Večna slava Janši, da si lahko kupim nove gate. Pa še nogavice povrhu. Saj ne morem verjeti sreči.
-bogam 2021-01-29T16:30:59+01:00
Rektorji univerz zaskrbljeni zaradi neobjave razpisa

Rektorji univerz presenečeni
Študenti morajo imeti po njegovih besedah dovolj časa na voljo za odločitev o tem, na kakšen študij se bodo vpisali, zato gre lahko kakršno koli zamikanje tega datuma, četudi za to obstajajo pravne podlage, neposredno na škodo celotne generacije maturantov. Tudi rektor ljubljanske univerze Igor Papič poteze vlade ne razume. Če je karkoli narobe v obstoječem sistemu, se je po njegovem mogoče pogovoriti, pri tem pa je poudaril, da ne gre za univerze, pač pa za praktično celotno generacijo dijakov, ki so padli v veliko negotovost, kaj bo z njihovim vpisom. Pozivom sta se pridružila tudi rektorica primorske univerze Klavdija Kutnar in prorektor za izobraževanje na novogoriški univerzi Mladen Franko. Prva je dejala, da nesoglasje vlade k razpisu predstavlja nepredstavljivo škodo za celotno generacijo dijakov in hkrati javne institucije postavlja v neenakovreden položaj z zasebnimi univerzami, ki soglasja vlade ne potrebujejo. Presenečenje so v pismu ministrici za izobraževanje Simoni Kustec izrazili tudi v visokošolskem sindikatu. Kot so zapisali, ozadij in razlogov za odlaganje soglasja ne poznajo in se jim v tem trenutku ne zdijo pomembni, vidijo pa v tem neposredno analogijo z blokado zaposlovanja na raziskovalnih projektih, tudi na tistih, ki že imajo zagotovljena sredstva. Ravnanje vlade so prav tako obsodili študentski sveti ljubljanske, mariborske in primorske univerze ter opozorili, da bo to resno prizadelo celotno generacijo bodočih študentov. V Študentski organizaciji Slovenije so spomnili, da je bil razpis že usklajen med deležniki in ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, a vlada kljub temu o njem ni odločala. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pa je ministrstvo za izobraževanje pozval, naj se zavzame za takojšnjo izdajo soglasja.

Najbolj noro je, da SMC kot kolegi ministrice za izobraževanje molčijo... Izgleda da v tej vladi reklo "molk je zlato" drži dobesedno.
-boro007 2021-01-29T18:50:06+01:00
Človek potrebuje samo diplomo iz Obramboslovja, pa je primeren za vsa področja. Drugih fakultet in študijskih smeri ne rabimo. Mogoče še samo verouk. Vlada dela odlično!
-Guinness 2021-01-29T16:15:05+01:00
Pa ga imamo - [b]usmerjeno izobraževanje[/b]! Sicer pa je sedanja vlada sestavljena iz samih družboslovcev. Ne vem, zakaj jim gre to toliko v nos?
-proformance 2021-01-29T18:51:15+01:00
KUL napoveduje, da bo interpelacijo Kustečeve napisal že do prihodnjega tedna

Ministrstvo gradivo za razpis na vlado posredovalo 22. januarja
Predsednik vlade Janez Janša je medtem zanikal, da bi bil vpis na fakultete zaradi preložitve soglasja lahko ogrožen. Kot je navedel na Twitterju, je bilo gradivo predloženo šele nekaj dni nazaj in je strateške narave, pred vlado pa ga mora obravnavati pristojni odbor, ki za presojo potrebuje podatke o kadrovskih potrebah gospodarstva, javnega sektorja in države nasploh. Tudi na novinarski konferenci je premier poudaril, da ne drži, da bi vlada blokirala soglasje. Pojasnil je, da vlada te točke ni obravnavala. Ministrstvo za izobraževanje je namreč gradivo poslalo nekaj dni nazaj in ni bilo časa niti za to, da bi ga obravnaval pristojni odbor vlade. Na ministrstvu za izobraževanje so za STA pojasnili, da so gradivo za razpis na vlado posredovali 22. januarja. Po protokolu obravnave vladnih gradiv bo o gradivu, kot to velja za vsa vladna gradiva, obravnava najprej potekala na obeh vladnih odborih v torek, nato pa na seji vlade, so zapisali. Kot pravijo, vlada vsako leto opravi obravnavo tega gradiva, "edina razlika letos je, da je bilo gradivo na vlado posredovano prepozno, da bi lahko obravnavo zaključili do 1. februarja".

Kaj v tej državi po novem vse komentira smo še Janez?Osnovno šolstvo, fakultete, zdravstvo, nov brintaski sev, itd. Zakaj sploh še imajo ministre?
-rdečinavijač 2021-01-29T16:17:39+01:00
Pa a je še kakšno področje, ki ga vlada ne blokira in skuša po svoje preurediti, pa četudi to nima ne repa ne glave? Brez argumentacije? Zdaj na način, da se avtonomnost univerze pohodi.
-OMNIC 2021-01-29T16:27:43+01:00
Če Kustečeva sedaj, ko ji je Janez vsem na očem vzel pooblastila za vodenje resorska, sama ne odstopi ji pa res ni pomoči. To, da nima vpliva na lastno ministrstvo je že nekaj časa jasno. Je figura za kamero in prejema direkten napad javnosti. Izgovor pa ima “vlada se je odločila”. Se pač kaže kot boga žrtev. Zdej je pa jasno kdo vodi figurico. Bo še naprej požirala? Kaj pa pravi svet stranke SMC? (Kaj ima za povedati %ualšek je jasno.) Bodo milo sprejeli takšno javno poniževanje lastne članice? Pa poslanci SMC? Stojijo za svojo ministrico ali za predsednikom druge stranke? Osramotitev brez primere.
-Just Me 2021-01-29T16:39:18+01:00

Ne ve se še, ali je predlog dober ali slab
Ker predloga na vladi še niso obravnavali, po besedah Janše ne vedo, ali je dober ali slab. Gre pa po Janševih besedah za strateške odločitve in "nima smisla, da se teh odločitev lotevamo tako, kot so se jih že včasih naši predhodniki v preteklosti in smo potem ustvarili na tisoče mladih brez možnosti zaposlitve tako v Sloveniji kot okviru skupnega evropskega trga". Je pa poudaril, da vpisna mesta na javnih fakultetah ne morejo biti neka zbirka želja tistih, ki te fakultete vodijo, ampak je to strateški razvojni dokument države, ki ga je treba jemati zelo resno. Sicer pa je, je še povedal Janša, ministrici za izobraževanje naročil, da razišče razloge, zakaj je na ministrstvu prišlo do poznega predloga in tudi sankcionira tiste, ki so za to odgovorni. Ministrstvo za delo pa mora do takrat, ko bo vlada dokument obravnavala, predstaviti potrebe slovenskega gospodarstva, javnega sektorja ter države kot takšne po posameznih profilih. Iz predloga, ki ga je Janša objavil na Twitterju, sicer izhaja, da predlog razpisa največji delež vpisnih mest predvideva za področje umetnosti, humanistike in družboslovja, in sicer 39-odstotni. 37 odstotkov vpisnih mest je predvidenih za področje naravoslovja tehnike in informacijsko-komunikacijske tehnologije, 10 odstotkov za področje zdravstva in sociale, sedem odstotkov za področje izobraževanja, šest odstotkov za področje transporta, varnosti, gostinstva in turizma ter osebnih storitev in dva odstotka za področje kmetijstva, gozdarstva, ribištva in veterinarstva.

Urad za statistiko dela je pripravil seznam poklicev, po katerih bo v letu 2021 med delodajalci največ povpraševanja: Razvijalci programske opreme, Medicinske sestre, Vodje gradbišč, Finančni managerji, Mehaniki industrijskih strojev, Električarji. Med njimi ni pavšalnih zneskov za Lukšičeve fakultete in tu je glavni problem a ne?
-Nevladni(vamp)ir 2021-01-29T16:25:37+01:00
Se strinjam, da je stvar zaposljivosti in potreb potrebno nasloviti. Ampak tega na bo premier naredil v enem tednu pa če ima 1000 sodelovcev, ki se bodo samo temu posvečali. Lukšič je lepo povedal... tole ni pristna skrb, temveč politikanstvo; maščevanje za odločitev UsRS, ki "ponagaja" zasebnim univerzam dvomljive kvalitete in obračun z družbenokritičnimi študijami. Reforma tega področja terja celovito analizo zaposljivosti in projekcijo za nadaljnih 5, 10 in 20 let... Takšne spremembe imajo dolgoročno vzročnost, ne pa iz danes na jutri. V reformo pa seveda morajo biti vključene že OŠ in SŠ, kjer je potrebno oblikovati politiko specializacije znanja zgodaj, za boljši učinek na uni ravni.
-angryjoe 2021-01-29T16:10:24+01:00
Meni se je pa ves čas zdelo, da smo sredi zdravstvene krize.
-dharma 2021-01-29T16:14:19+01:00

Najbolj replicirani komentarji v sekciji Slovenija prejšnjega tedna:

Začelo se je rušenje nekdanjih tovarniških stavb Roga, pridržanih deset ljudi, popoldne protest (13 odgovorov)

Ljudje bodo brez strehe nad glavo. Pri -8°C.
-samuelcek 19. januar 2021 10:15

Začelo se je rušenje nekdanjih tovarniških stavb Roga, pridržanih deset ljudi, popoldne protest (12 odgovorov)

Končno ! Samo v naši državi je možno, da nasilniki leta in leta uporabljajo tujo lastnino in lastniku preprečujejo uporabo ! Te navade je treba preprečit tudi z zapiranjem takih nasilnežev !
-Realist555 19. januar 2021 09:21

Erjavec: Želimo ustaviti rušenje države. Janša: Gre za pobalinsko nagajanje. (11 odgovorov)

[i]s čim rušijo SLO?[/i] A to, da imamo največjo smrtnost po letu 1945 ni dovolj? A to da vodimo po smrtnosti na milijon prebivalcev ni dovolj? A to, da pospešeno izgubljamo demokratične institucije in da se nam zahodne demokracije posmehujejo, ploskajo pa avtokrati in diktatorji, ni dovolj?
-Krabat 15. januar 2021 08:07

19. popis prebivalstva v Sloveniji: registrsko in tudi tokrat brez izpričevanja narodnosti in vere (11 odgovorov)

Zakaj brez veroizpovedi in narodnosti ? Kaj je spornega ? Če že delaš popis naredi kot je treba, da se dobi neko sliko.
-josh k. 18. januar 2021 07:04

Najbolj priporočeni komentarji v sekciji Slovenija prejšnjega tedna:

Začelo se je rušenje nekdanjih tovarniških stavb Roga, pridržanih deset ljudi, popoldne protest (338 priporočil)

Končno ! Samo v naši državi je možno, da nasilniki leta in leta uporabljajo tujo lastnino in lastniku preprečujejo uporabo ! Te navade je treba preprečit tudi z zapiranjem takih nasilnežev !
-Realist555 19. januar 2021 09:21

Začelo se je rušenje nekdanjih tovarniških stavb Roga, pridržanih deset ljudi, popoldne protest (278 priporočil)

Počistite območje. Hvala.
-callme 19. januar 2021 09:20

Policijski sindikat zaostril stavko, tudi s strogim nadziranjem spoštovanja ukrepov (276 priporočil)

To pa je najbolj čuden način, da dobite podporo ljudstva.
-Pleasedotell 22. januar 2021 15:11

Začelo se je rušenje nekdanjih tovarniških stavb Roga, pridržanih deset ljudi, popoldne protest (264 priporočil)

Končno.
-nimmer 19. januar 2021 09:20