V obdobju do 13. novembra nameravajo izvajati poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov ter voznike osveščati in preventivno vzgajati o škodljivosti alkohola. Foto: Radio Koper
V obdobju do 13. novembra nameravajo izvajati poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov ter voznike osveščati in preventivno vzgajati o škodljivosti alkohola. Foto: Radio Koper
Alkohol, alkoholizem, pitje, popivanje
Alkohol je kriv za vsako četrto žrtev na slovenskih cestah. Foto: Reuters
false
Zdravstveni inšpektorat bo poostril nadzor v gostinstvu, predvsem glede prodaje alkohola mladoletnim osebam. Foto: BoBo

Letos se je število prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, povečalo, je na novinarski konferenci izpostavil vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun. V letu 2016 so obravnavali okoli 14 tisoč prometnih nesreč, v katerih je bilo kar 1.500 alkoholiziranih povzročiteljev, kar predstavlja slabih 12 odstotkov vseh povzročiteljev. Prejšnja leta se je ta odstotek gibal med devetimi in desetimi odstotki, je pojasnil.

Od 117 smrtnih žrtev na slovenskih cestah jih je letos 30 umrlo zaradi vožnje pod vplivom alkohola, kar pomeni, da zaradi alkohola na cesti umre vsaka četrta žrtev. Povprečna stopnja alkohola v krvi pri pijanih povzročiteljih nesreč je bila 1,51 promila alkohola v krvi.

Tisoč hitrih testov za psihoaktivne snovi
Omenjene številke nakazujejo, da je alkohol med udeleženci v cestnem prometu še vedno prisoten, zato so aktivnosti v akciji 0,0 šofer – Slovenija piha 0,0 po besedah Kapuna nujne. V obdobju do 13. novembra tako nameravajo izvajati poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov ter voznike osveščati in preventivno vzgajati o škodljivosti alkohola. Opiti vozniki imajo namreč oslabljeno sposobnost miselnega presojanja in zaznavanja, v prometu pa se tudi veliko počasneje odzovejo na dražljaje, saj se reakcijski čas drastično poveča.

Poleg alkohola so na cesti velik problem tudi psihoaktivne snovi. Igor Velov, direktor agencije za varnost v prometu, je navedel, da je agencija kupila tudi tisoč hitrih testov za ugotavljanje uporabe drog in psihoaktivnih snovi pri voznikih; policisti bodo teste uporabljali na terenu. V času akcije 0,0 šofer bo agencija okrepila aktivnosti osveščanja v šolah vožnje in pri mladih voznikih, je še dodal.

Vzorni vozniki do vstopnic za koncert
Mojca Gobec z ministrstva za zdravje, ki je soorganizator akcije, je opozorila, naj vozniki pred vožnjo ne uživajo alkohola in drugih psihoaktivnih snovi, tudi pešci in kolesarji naj v prometu ravnajo odgovorno ter upoštevajo cestna pravila. V sklopu akcije bodo po njenih besedah vozniki, ki bodo napihali 0,0, nagrajeni, med dobitki bo veliko takšnih, ki bodo vzornim voznikom omogočili obisk koncerta policijskega orkestra z gostoma, ki bo 4. decembra.

V okviru akcije se bo aktiviral tudi Zdravstveni inšpektorat RS, ki bo v gostinskih lokalih in na javnih prireditvah izvajal poostren inšpekcijski nadzor, usmerjen predvsem v preverjanje spoštovanja prepovedi ponudbe in prodaje alkoholnih pijač mladoletnim osebam in ponudbe žganih pijač do 10. ure dopoldan. Še posebej bodo pozorni na dopoldanske in popoldanske ure, ko se srednješolcem začne ali konča pouk, ter ob koncu tedna v gostinstvu in na javnih prireditvah, so napovedali na inšpektoratu.