Policija bo izvajala poostren nadzor na tistih relacijah, ki so pri motoristih že tradicionalno bolj priljubljene, a so zanje tudi nevarne. Foto: BoBo
Policija bo izvajala poostren nadzor na tistih relacijah, ki so pri motoristih že tradicionalno bolj priljubljene, a so zanje tudi nevarne. Foto: BoBo

Poletni meseci na ceste privabijo več motoristov, visoke temperature pa lahko vplivajo na zbranost in stopnjo utrujenosti pri vožnji motorja. Motorist mora biti vsak trenutek pozoren na več stvari sočasno, za vožnjo so potrebne tudi različne spretnosti. Poleg poznavanja motorja in upoštevanja pravil še zelo dobra psihofizična pripravljenost, so zapisali v sporočilu za javnost na Javni agenciji RS za varnost prometa.

Motoristom agencija med drugim svetuje, naj se pred potjo prepričajo, da je motor tehnično brezhiben. Nujno je, da poskrbijo za svojo varnost z dobro opremo, v katero sodijo zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice. Najbolje je, da je oprema v živahnih ter opaznih barvah, da jih lahko drugi udeleženci lažje in hitreje opazijo.

Ob ugodnih razmerah na cesti naj ne pozabijo, da sončno in suho vreme lahko prekinejo poletne nevihte ali celo neurja s točo, ki vozne razmere lahko v hipu spremenijo, opozarja agencija. Prestale voznike želijo spomniti, da je potrebna dodatna pazljivost in pozorno spremljanje prometa, saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni.

Največkrat usodna hitrost in nepravilno prehitevanje

Letos so bili motoristi udeleženi v 260 prometnih nesrečah. Foto: BoBo
Letos so bili motoristi udeleženi v 260 prometnih nesrečah. Foto: BoBo

Letos so do sredine junija zaznali 260 prometnih nesreč z udeležbo motoristov, v katerih je umrlo deset voznikov. Dve tretjini nesreč so povzročili motoristi sami. Vzrok za večino nesreč s smrtnim izidom sta prevelika hitrost in nepravilno prehitevanje, zato agencija poziva motoriste k odgovornemu in samozaščitnemu ravnanju.

Policija pa bo izvajala poostren nadzor na tistih relacijah, ki so pri motoristih že tradicionalno bolj priljubljene, a so zanje tudi nevarne. Akcija bo trajala do 12. julija. V dolini Soče se jim bodo pri aktivnostih priključili tudi policisti specializirane enote za nadzor prometa. Agencija je v sodelovanju s policijo lani izdala zloženko za večjo varnost motoristov v Posočju, ki poleg slovenskih naslavlja tudi tuje motoriste s priporočili za varno vožnjo po kritičnih odsekih. Policija načrtuje tudi skupne nadzore s predstavniki policije sosednjih držav, in sicer Avstrije in Italije.

Akcija za večjo varnost motoristov