Poteza bi prinesla krčenje kakovostnih in profesionalnih vsebin, zaradi česar bodo po njihovem mnenju najbolj oškodovani bralci ter naročniki Večera. Foto: BoBo
Poteza bi prinesla krčenje kakovostnih in profesionalnih vsebin, zaradi česar bodo po njihovem mnenju najbolj oškodovani bralci ter naročniki Večera. Foto: BoBo

Kot so opozorili v današnji skupni izjavi, je bila že selitev uredništva Večera v cenejše najete in po njihovem mnenju neprimerne prostore "več kot zadosten korak v smeri racionalizacije in optimizacije poslovanja". Ob napovedi presežnih delavcev se sprašujejo, kje in kdaj se varčevanje sploh konča.

Aktiv, sindikata in društvo so prepričani, da bi poteza pomenila poslabšanje položaja Večera na težavnem medijskem trgu, hkrati pa bi prinesla še krčenje kakovostnih in profesionalnih vsebin, zaradi česar bodo po njihovem mnenju najbolj oškodovani bralci ter naročniki Večera. Opozorili so tudi, da bo krčenje števila zaposlenih v že tako kadrovsko skrčenem podjetju s seboj prineslo še dodatno obremenitev že tako preobremenjenih zaposlenih.

Nenavaden čas za odpuščanje?

Hkrati kot nenavadno ocenjujejo namero vodstva Večera odpuščati v času, ko ministrstvo za kulturo z novim predlogom medijskega zakona napoveduje finančno pomoč časopisom v obliki subvencioniranja produkcijskih stroškov in distribucije.

"Dodatno skrb vzbuja dejstvo, da gre le za prvi del nameravanih odpuščanj, kar pomeni, da bo nad zaposlenimi tudi v prihodnjih mesecih visela nenehna grožnja po dodatnih odpuščanjih, kar je nesprejemljivo, ko se hkrati število zaposlenih na Večeru že znižuje, predvsem na račun predčasnega upokojevanja," so zapisali.

Aktiv, sindikata in društvo zato pozivajo lastnike in poslovodstvo, da od namere po odpuščanjih odstopijo in poiščejo druge poti za nadaljnji razvoj tega časopisnega podjetja, predvsem lastnike pa, da začnejo vanj tudi vlagati.

DNS: Nova epizoda nerazumnih odločitev lastnikov medijev

V Društvu novinarjev Slovenije medtem potezo vidijo kot novo epizodo nerazumnih odločitev medijskih lastnikov pri degradaciji novinarskih kolektivov. Prepričani so, da se bo ob tem v družbi še povečevalo širjenje dezinformacij, zviševala se bo stopnja korupcije ter se krhala demokracija.

V izjavi so opozorili, da je nedopustna in sporna medijska koncentracija pripeljala do točke, ko je nevzdržna za ohranjanje kakovostnega novinarstva in ko je zadala resen udarec verodostojnemu novinarstvu. Menijo, da je posledica vse manj pluralnosti in vse večja homogenizacija vsebin, ki omogoča le še večjo racionalizacijo poslovanja. Posledice lastniških in poslovnih odločitev v največji meri prevzemajo zaposleni medijski delavci, kar je nedopustno, oškodovana pa sta javnost in javni interes.

"Tudi zato je več kot pomembno hitro sprejetje novega medijskega zakona, ki ga pripravlja ministrstvo za kulturo. Obstaja namreč nevarnost, da bodo sheme pomoči, ki jih prinaša, zaživele šele, ko tistih, ki bi jim morale pomagati, morda ne bo več," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ali bo časopis Večer odpuščal?