Kadrovske in programske spremembe, ki se dogajajo na TV Slovenija, so na novinarski konferenci podrobneje predstavili Ljerka Bizilj, Marko Filli in Jadranka Rebernik. Foto: MMC RTV SLO
Kadrovske in programske spremembe, ki se dogajajo na TV Slovenija, so na novinarski konferenci podrobneje predstavili Ljerka Bizilj, Marko Filli in Jadranka Rebernik. Foto: MMC RTV SLO
false
Za tiskovno konferenco vodstva RTV Slovenija je veljalo veliko zanimanje. Foto: MMC RTV SLO
false
Na tiskovni konferenci so bili tudi novinarji drugih medijskih hiš. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo RTV SLO o menjavah in spremembah
Novinarska konferenca RTV Slovenija

"

Vodstvo TV Slovenija je na novinarski konferenci predstavilo trenutne razmere na Televiziji Slovenija, potem ko je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) opozorilo na številne domnevno sporne kadrovske in programske spremembe.

Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je poudaril, da RTV Slovenija ni v rokah nobene politične stranke, kar zagotavlja tako raznolikost programskega sveta kot neodvisnost urednikov. "Nikomur nisem dolžan nobene usluge in lahko vztrajam na tem mestu," je povedal Filli.

Dodal je, da se je ostro odzval na očitke DNS-ja, ki si po njegovem mnenju ne sme dovoliti navajati nekaj brez preverjanja. "Pomembno je, da o zadevah pišemo točno in korektno," je dejal.

Filli je tudi dejal, da se vodstvo RTV Slovenija ne ukvarja s tem, koga je treba najeti. Do vmešavanja lahko pride le iz načelnih razlogov, kar se je zgodilo, ko informativni program ni mogel najeti novinarja (šlo naj bi za Mirka Mayerja o. p.), vendar zgolj zato, ker velja prepoved najemanja novih sodelavcev.

RTV Slovenija se po njegovih besedah ukvarja z urejanjem statusa starih sodelavcev, saj je vodstvo programskega sveta dobilo mandat za ureditev statusa stalnih honorarnih sodelavcev. Filli je pojasnil, da Jelena Aščić ne bo več voditeljica TV Dnevnika, ker so iz sedmih voditeljev pač izbrali četverico novih voditeljev.

Voditeljica oddaje Globus Helena Milinković po njegovi razlagi ni bila odpuščena, le oddaje ne bo vodila, ker jo bo vodil redno zaposleni novinar. Prav tako ne bo ukinjen Studio City.

Generalni direktor RTV Slovenije je tudi opozoril, da je RTV Slovenija del ekonomskega sveta in da RTVS dela s sredstvi, ki so na razpolago. Hud zalogaj bodo nove zaposlitve, kar bo pomenilo nekaj milijonov več denarja, ki ga bo treba zagotoviti iz mase denarja za plače. Dodal je še, da je v poletnih mesecih na pomanjkanje denarja opozoril pristojne v vladi, vendar odločitve za dvig RTV-prispevka ni bilo. Na drugi strani je RTV Slovenija omejena pri oglaševanju, vendar tudi glede tega ni nobenih sprememb.

Vendar pri tem ne gre za napoved odpuščanja, saj si nihče ne želi povzročati socialnih stisk. S sindikati pa se je vodstvo dogovorilo, da bo prekinitve določenih pogodb naredilo sporazumno, in sicer vsaj mesec dni pred iztekom.

Bizilj: Za plačo je treba delati
Direktorica TV Slovenija Ljerka Bizilj je povedala, da ima TV Slovenija več kot 4 milijone manj denarja za svoje delovanje. "Nimamo izbire, ali bomo socialna ustanova ali bomo delali dober program za gledalce," je dejala Biziljeva in dodala, da je dokončno treba urediti televizijo, "že zaradi gledalcev, saj moramo z njihovim denarjem ravnati racionalno in preudarno". V tem tiči vzrok, da nekaterim sodelavcem, predvsem občasnim, ne morejo podaljšati pogodbe.

"Polno moramo zaposliti redno zaposlene sodelavce. Delati moramo za plačo," je poudarila Biziljeva. Glede kadrovskih sprememb je med drugim povedala, da noben voditelj ni stalen in da ni stalnih mandatov. "Edini doživljenjski voditelj je morda Slavko Bobovnik," je pojasnila direktorica TVS-a.

Glede angažiranja Bojana Travna je razložila, da bo med njegovimi nalogami integracija informativnega in parlamentarnega programa. Odzvala se je tudi na očitke, da TV Slovenija odpušča sodelavce, katerih priimki se končujejo na – ić: "Tako ponižujočega in bednega očitka si ne bi dovolila slišati in očitati. Prosim, da se o teh stvareh ne pogovarjamo."

Rebernik: Prednost imajo zaposleni
Urednica informativnega programa Jadranka Rebernik je glede prekinitve pogodbe z Erikom Valenčičem dejala, da v njegovem primeru ne gre za stalnega sodelavca. V zunanjepolitični redakciji informativnega programa je 11 zaposlenih in 10 honorarnih sodelavcev, vračajo pa se tudi dopisniki, kot sta Mojca Širok in Vanja Vardjan, kar po njenih besedah pomeni veliko ljudi, ki bodo morali nekaj delati.

"Najprej morajo imeti delo redno zaposleni," je dejala Rebernikova. Povedala je tudi, da je trenutna naloga Bojana Travna spremljanje implementacije informativnega programa in da zato prejema 2900 evrov bruto honorarja, kar je po njenih navedbah primerljivo z drugimi zaposlenimi honorarci.

Sindikat: Strahovlada, stihija, škoda
Sindikat novinarjev Slovenije Fillija javno poziva, naj nemudoma zaustavi prerazporejanje novinarjev znotraj RTV-ja, ki je po njihovem mnenju neformalno in škodljivo, ter "odpuščanje pogodbenih sodelavcev", ki da je nezakonito. "V interesu obveščenosti javnosti namreč je, da se čim prej prepreči širjenje stihije, strahovlade in kadrovske škode, ki jo povzročajo enostranska, prikrita, nezakonita in pol formalna ravnanja," je SNS zapisal v javnem pozivu. Nadalje v sindikatu menijo, da se Biziljeva do kadrov RTV SLO obnaša brezbrižno, lahkotno in neprofesionalno, zato so zaskrbljeni.

Vodstvo RTV SLO o menjavah in spremembah
Novinarska konferenca RTV Slovenija