Nevladne organizacije: Predlagani ustavni zakon niti v enem od svojih desetih členov ne ustreza zahtevam odločbe ustavnega sodišča iz leta 2003. Foto: MMC RTV SLO
Nevladne organizacije: Predlagani ustavni zakon niti v enem od svojih desetih členov ne ustreza zahtevam odločbe ustavnega sodišča iz leta 2003. Foto: MMC RTV SLO
Branko Grims
Branko Grims je s torkovimi izjavami močno razburil nevladne organizacije. Foto: MMC RTV SLO

V odzivu na torkovo izjavo Branka Grimsa, SDS, Mirovni inštitut, Amnesty International, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij ipd. ter številni posamezniki poudarjajo, da je predlagani ustavni zakon v popolnem nasprotju z zahtevami odločbe ustavnega sodišča iz leta 2003. Oblasti bi lahko po njihovem izbris rešile z navadnim zakonom, ki bi upošteval ustavno odločbo in bi bil obenem sprejemljiv za izbrisane.

Predlagajo navaden zakon
"V tem primeru se oblastem ne bi bilo treba bati, ali bo ta zakon kdo izpodbijal na ustavnem sodišču. In prav zato, ker vedo, da bi bil navadni zakon pod presojo ustavnosti, predlagajo ustavni zakon," so prepričani v nevladnih organizacijah. Dodajajo še, da oblasti z ustavnim zakonom zgolj kupujejo čas, saj vedo, da v DZ-ju potrebna dvotretjinska večina za sprejetje predloga ne bo zagotovljena. S tem naj bi ustvarjale razmere, v katerih bi lahko za nesprejem ustavnega zakona obtožile tiste stranke, ki ne bodo sodelovale pri zagotovitvi potrebne večine.


Grims: Izbris ni bil izveden na skrivaj
Poslanec največje koalicijske stranke Grims je sicer v torek med drugim zavrnil navedbo, da je Slovenija brez kakršne koli podlage izbrisala 18.305 ljudi, saj naj bi to ravnanje urejala tedanja zakonodaja. Poleg tega je po njegovem absurdno govoriti o tem, da je Slovenija izbris izvedla na skrivaj: "Kdor je doživel tiste čase, ve, da so bili v vseh javnih glasilih objavljeni celostranski oglasi, ki so ljudi pozivali, naj si uredijo status." Po mnenju poslanca si je lahko tako vsakdo, ki je to želel, status tudi uredil.

Nevladne organizacije: V medijih ni bilo pravih informacij
Nevladne organizacije na te trditve odgovarjajo, da je bil izbris izvršen na podlagi skrivnega internega navodila ministrstva za notranje zadeve, ki ga je julija 1992 podpisal tedanji minister Igor Bavčar, in ne zakona oz. podzakonskega akta, ki bi bil javno objavljen.

Javni oglasi, o katerih je govoril Grims, pa po njihovih besedah niso vključevali informacije, da bodo stalni prebivalci, če ne bodo dobili državljanstva, izgubili vse pravice.