Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Koliko ima naboj protestov, ki je proticepilski, proti ukrepom, proti oblasti, potencial, da se prelevi v politično stranko, je vprašala voditeljica Tanja Gobec in dodala, da je neuradni organizator protestov Zoran Stevanović, prvi mož stranke Resni.ca, že napovedal politično udeležbo.

"Protesti, razen tega, da so glasni, tudi nasilni, so zelo slabo politično artikulirani. Nagovarjajo tiste ljudi, ki mislijo isto kot oni in se tudi tam zbirajo. Nimajo nekega političnega profila, s katerim bi lahko zadovoljili volivce. Kot neki morebitni politični stranki jim na volitvah ne pripisujem nobenih možnosti," je sredne proteste komentiral Pavel Gantar.

Rok Čakš pa je poudaril, da so protesti artikulirani okoli enega cilja, z močnim nabojem, ki je trenutno zelo močan.

"Realno so na ulice spravili 10.000 ljudi. Brez tega, da bi imeli kakršno koli zaslombo v tradicionalnih medijih. Imamo druge proteste, ki jih mediji stalno spremljajo, in niti slučajno ne pridejo te številke. Zato jih ne bi podcenjeval. Gre za zanimivo situacijo. Imamo neki eksperiment, neko stranko, ki nastaja na platformi družbenih omrežij. Imajo strašen doseg, več kot druge politične stranke. Ali so oni sposobni to množico ljudi, ki je na medmrežju in so jo bili sposobni pripeljati na proteste, sposobni pripeljati na volišče ... To pomeni, da delujejo za ta skupni cilj. Od tega pa je odvisno, koliko bo imel ta cilj še naboja, ko bodo volitve. Njih združuje samo to. Gre za raznovrstno skupino ljudi, kjer bi se ta cilj, ko bi prišli v parlament, izgubil. Hitro bi postali plen etabliranih strank, ker sami po sebi ne morejo ostati zunaj konteksta tega cilja," je dejal.

Več si poglejte v oddaji Politično s Tanjo Gobec.

Politično s Tanjo Gobec