Matej Tonin naj bi postal začasni minister za zdravje. Foto: BoBo
Matej Tonin naj bi postal začasni minister za zdravje. Foto: BoBo

Po neuradnih informacijah naj bi vodenje zdravstvenega resorja začasno prevzel Matej Tonin, potem ko po odstopu Tomaža Gantarja resor že začasno vodi premier Janez Janša. Vlada naj bi se, kot je poročal časopis Večer, dogovorila, da bodo z enomesečnim ministrovanjem na zdravstvenem resorju rotirali začasni ministri, dokler ne bodo našli primernega kandidata.

Toda ali je takšno rotiranje ministrov sploh zakonsko dovoljeno in koliko časa lahko traja to početje? Pravnik Rajko Pirnat je za MMC povedal, da je to sicer izvedljivo, ker ni sankcij, vendar je vprašljivo, ali je to v skladu tako z zakonom o vladi in poslovnikom vlade kot tudi ustavo.

"Zakon o vladi takšno nadomeščanje omejuje na tri mesece, kar pomeni, da tudi če se v tem času izmenja več ministrov, mora predsednik vlade predlagati kandidata za ministra. Lahko pa se zgodi, da kandidat ni izvoljen. V tem primeru pa zakon in poslovnik ne ponujata čisto nobene rešitve," opozarja Pirnat.

Zakaj naj bi bilo to neustavno? "Menim, da iz ustave izhaja, da vlado sestavljajo vsi resorni ministri, kar izhaja tudi iz zakona o vladi. Težko si predstavljam, da bi vlada trajno delovala brez nekaj ministrov, pa bi bilo to v skladu z vlogo vlade, kot je zastavljena v ustavi," meni Pirnat.

Ali je lahko sporno tudi imenovanje državnih sekretarjev?

V nasprotju s predsednikom vlade in ministri pa državni sekretarji svojo funkcijo opravljajo na podlagi zakona o državni upravi, ki med drugim določa, da državnega sekretarja imenuje in razrešuje vlada na predlog ministra, ki vodi ministrstvo. Funkcija pa državnemu sekretarju preneha z dnem prenehanja funkcije ministra.

Ob tem so se že v preteklosti pojavljala vprašanja, ali lahko začasni minister predlaga državne sekretarje na svojem začasnem ministrstvu oz. ali to nalogo začasno opravljajo državni sekretarji, ki sodijo pod siceršnji ministrski resor, na katerega je bil potrjen od DZ-ja.

Vlada je sicer po odstopu Tomaža Gantarja imenovala novi državni sekretarki na ministrstvu za zdravje Marijo Magajne, ki je to funkcijo opravljala tudi v času ministra Gantarja, ter Alenko Forte.

Pirnat pojasnjuje, da tudi to ni izrecno urejeno. "Toda če neki minister prevzame vodenje resorja, lahko predlaga tudi državnega sekretarja. Tu ne vidim ovire," pravi.

Vlada bi teoretično lahko rotirala začasne ministre, vseeno pa ima predsednik vlade zakonsko dolžnost, da predlaga novega ministra. Toda kaj se zgodi, če ga nato poslanci ne potrdijo? Pirnat meni, da je edina praktična možnost v tem primeru, da se nadaljuje začasno ministrovanje. Navsezadnje niso predvidene nobene sankcije.

"Vendar gre v tem primeru za politično krizo in bi morali imeti rešitev, da se to razreši. Če ima DZ pristojnost imenovati ministra, bi moral imeti tudi inštrument, kako se to preseka. Sam bi zagovarjal, da ministre imenuje predsednik republike na predlog predsednika vlade. To je tak kanclerski model. Do teh zadreg potem ne more priti," še poudarja Pirnat.

Premier Janez Janša je konec leta napovedal, da bo mesto ministra za zdravje zapolnjeno na začetku letošnjega leta. Foto: BoBo
Premier Janez Janša je konec leta napovedal, da bo mesto ministra za zdravje zapolnjeno na začetku letošnjega leta. Foto: BoBo

Zorčič: Rotacija ni mogoča

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je po poročanju STA-ja pojasnil, da ni prejel obvestila premierja Janeza Janše, da bi za vodenje ministrstva za zdravje začasno pooblastil ministra Mateja Tonina. Zorčič je tudi opozoril, da rotacija ministrov po pooblastilu do imenovanja ministra s polnim mandatom glede na poslovnik DZ-ja ni mogoča.

Počivalšku naj bi bilo prihranjeno začasno ministrovanje

Matej Tonin naj bi po poročanju portala 24ur že sporočil svojim najožjim strankarskim sodelavcem oziroma izvršilnemu odboru stranke, da bo začasno prevzel tudi ministrstvo za zdravje.

Tomaž Gantar je sicer kot minister za zdravje odstopil 18. decembra lani, od tedaj pa je resor vodil premier Janša. Ker je stranka DeSUS iz koalicije izstopila, tudi ni jasno, kateri stranki bo zdravstveni resor pripadel po novem. Po poročanju spletnega Večera naj bi se v vladi dogovorili, da bodo z enomesečnim ministrovanjem na zdravstvenem resorju ministri rotirali, dokler ne bodo našli primernega kandidata. Ob tem navajajo tudi to, da naj bi bilo gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku začasno vodenje zdravstvenega resorja prihranjeno, saj da ima na lastnem resorju že dovolj dela.

Janša je sicer zadnji decembrski dan lanskega leta ob robu obiska šempetrske bolnišnice napovedal, da bo mesto ministra za zdravje zapolnjeno na začetku letošnjega leta. Kot je zatrdil, delo na ministrstvu poteka normalno.