Lista ministrskih kandidatov temelji na obstoječem razrezu ministrstev, saj je SDS spremembo ministrstev začasno zaustavil s predlogom za posvetovalni referendum o predlogu sprememb zakona o vladi. V prihodnji vladi je bilo dotlej predvidenih 20 ministrstev. Nova koalicija je nato napovedala, da bodo trije ministrski kandidati, ki so ostali brez ministrstev, za zdaj državni sekretarji. Amalija Žakelj naj bi bila po prvotnem razrezu kandidatka za ministrico za šolstvo in vzgojo, nato pa državna sekretarka pri ministru za izobraževanje, znanost in šport Igorju Papiču. Kot poroča Delo, je naprej zavrnila mesto državne sekretarke, zdaj pa je umaknila še soglasje za vodenje ministrstva za vzgojo in šolstvo.

Državni sekretar na obstoječem ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport bo Darjo Felda, zato nekateri mediji že napovedujejo, da bi lahko po spremembi zakona o vladi prav on postal kandidat za ministra za vzgojo in šolstvo.

Samuel Žbogar. Foto: BoBo
Samuel Žbogar. Foto: BoBo

Portal N1 pa poroča, da si je kandidatka za ministrico za zunanje zadeve Tanja Fajon za državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve izbrala nekdanjega zunanjega ministra Samuela Žbogarja.

Razpored zaslišanj ministrskih kandidatov pred delovnimi telesi DZ-ja

Potem ko je bil Robert Golob v sredo izvoljen za novega predsednika vlade, je v DZ še isti dan vložil listo ministrskih kandidatov. Prva zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi DZ-ja se bodo zvrstila že v soboto, nadaljevala se bodo še v ponedeljek in torek.

Steinbuch in Esih o potrjevanju ministrov

SOBOTA, 28. 5.

Dopoldne bodo na seji odbora DZ-ja za gospodarstvo zaslišali kandidata za gospodarskega ministra Matjaža Hana; na seji komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu pa kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mateja Arčona.

Na skupni seji odbora za zadeve Evropske unije in odbora DZ-ja za gospodarstvo bodo zaslišali kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Aleksandra Jevška.

Nato bo na seji odbora za izobraževanjem znanost, šport in mladino zaslišan kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič. Pred odborom DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pa kandidatka za ministrico brez resorja, pristojno za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenova Duh.

Sorodna novica Kdo bodo nadomestni poslanci?

PONEDELJEK, 30. 5.

V ponedeljek dopoldne bo na seji odbora za zunanjo politiko zaslišana kandidatka za zunanjo ministrico Tanja Fajon. Na seji odbora za pravosodje bo zaslišana kandidatka za pravosodno ministrico Dominika Švarc Pipan.

Ob 13. uri bo potekala seja odbora za finance, na kateri bodo zaslišali kandidata za finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Hkrati bo na seji odbora DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo zaslišana kandidatka za ministrico za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Pozno popoldne bo na odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo zaslišana kandidatka za ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar; na odboru DZ-ja za obrambo pa kandidat za obrambnega ministra Marjan Šarec.

TOREK, 31. 5.

V torek dopoldne bodo na seji odbora za infrastrukturo, okolje in prostor zaslišali kandidata za ministra za infrastrukturo Bojana Kumra in na seji odbora DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kandidatko za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko.

Ob 13. uri bo potekala seja odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bodo zaslišali kandidata za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesca; hkrati bo potekala seja odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri bodo zaslišali kandidata za ministra za okolje in prostor Uroša Brežana.

Zadnja bosta v torek popoldne zaslišana Danijel Bešič Loredan na seji odbora za zdravstvo kot kandidat za ministra za zdravje in na seji odbora za kulturo kandidatka za ministrico za kulturo Asto Vrečko.