Na cesti pred Ambrusom stojijo transparenti, traktor in šotor, kjer so zbrani vaščani. Foto: RTV SLO
Na cesti pred Ambrusom stojijo transparenti, traktor in šotor, kjer so zbrani vaščani. Foto: RTV SLO

Strojanovih v te kraje ne bo več, nam povedo v en glas. Vožnja proti Ambrusu poteka skozi idilične dolenjske gozdove, ki žarijo v jesenskih barvah. Ob cesti nas pozdravijo vaške straže. Do romskega naselja drugače kot mimo njih ni mogoče priti. Neprevozne so tudi gozdne poti; vaščani so tja namestili vejevje.

Domačini na stražah so vidno razburjeni in izčrpani. Straže potekajo podnevi in ponoči. So organizirani, postavljene imajo šotore, elektrika prihaja iz generatorja, prebivalci vasi pa jim prinašajo hrano in pijačo. Na stražah se menjavajo: dopoldan, ko je del vaščanov v službi, stražijo kmetje in tisti, ki so prosti (nekateri so v službi vzeli dopust), popoldan pa se zamenjajo. Čakajo trenutek, ko bi se romska družina Strojan poskusila vrniti v svoje nekdanje bivališče. "Spal bom tudi na cesti, če bo treba," nam pove eden izmed njih.

Mimo se je pripeljal šolski avtobus. Nekateri malčki navdušeno mahajo »stražarjem«.

Kaj se bo zgodilo v nedeljo, ko bo potekel rok za preselitev Romov iz začasne lokacije v Postojni, ni jasno. Vaščani o tem z nikomer od zunaj ne želijo razpravljati. »Oni sem ne bodo hodili, in to je zdravo za gotovo,« je povedal vidno razburjeni domačin in nas odslovil. Drugi je dodal: "Kar v Postojni naj ostanejo, imajo super primorski zrak in kurjavo."

Zamera medijem
Domačini namenjajo veliko očitkov državi in medijem, ki jih po njihovih besedah prikazujejo kot fašiste, zato je bil odziv na naš obisk izjemno negativen. »Nič ne prikažete realno, ampak enostransko. Tam ste nage ritke od ciganov slikali, nas pa ni nihče nič vprašal,« nam pove domačin na straži ob cesti in zavrne pogovor z nami. Po njihovem mnenju so slovenski mediji Romom naredili takšno reklamo, da jih do Münchna ne bodo nikjer hoteli. Vaščani nam niso dovolili, da bi jih fotografirali, saj se ne želijo več izpostavljati.

Ogorčeni so tudi nad varuhom človekovih pravic Matjažem Hanžkom. Zamerijo mu ščitenje Romov, ki so po njihovem mnenju leglo kriminala in izključno njim pripisujejo krivdo za nastali položaj. Vaščani najdejo veliko »lepih« besed tudi za komisarja Sveta Evrope za človekove pravice Thomasa Hammarberga. Tako kot Hanžku tudi njemu zamerijo, da jih ni obiskal. "Tudi če bi Hanžek zdaj to hotel popraviti, si ne upa več tja," nam povedo. Razmere so se že preveč zaostrile.

Strah pred maščevanjem
Obiščemo lokalno gostilno. Domačinka nam pove, da se njena hčerka boji oditi v šolo, saj imajo v razredu Roma. Ker vsi vedo, da je deklica Ambrušanka, jo je strah njegovega maščevanja. »Vsi Romi držijo skupaj,« nam pove. Drug vaščan ima povsem drugačno mnenje. Izpostavi, da ima med prijatelji nekaj Romov in da njegovemu pripovedovanju, kaj se v Ambrusu dogaja, kar ne morejo verjeti. Menda Strojanovih tudi Romi drugod po Sloveniji ne marajo.

Vaščani prisegajo, da Strojanovih nazaj v vas ne bodo spustili. O nedelji govorijo kot o dnevu D. Minister za šolstvo in predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične manjšine Milan Zver pa je medtem že napovedal, da Strojanovih ne bodo selili v nedeljo, ampak kakšen dan kasneje.

A. J. in R. S.


Vztrajajmo do konca, pravijo v Ambrusu. Foto: RTV SLO
Vaščani so opozorili na grob Strojanovih, ki je malce drugačen kot drugi. Foto: RTV SLO
Strojanove za vrati čaka kar nekaj pošte. Med njo je tudi nekaj oglasov. Foto: RTV SLO
Strojanovi so obleke pustili kar na posestvu. Foto: RTV SLO
Štirje bivalni objekti in prikolica na posestvu, kjer so živeli Strojanovi, samevajo. Foto: RTV SLO
Prizor na posestvu, kjer so živeli Strojanovi, pove, da je družina dom zapustila zelo na hitro. Foto: RTV SLO
Družina je zapustila dom, ostale pa so kokoši, gosi, puran in mačke. Foto: RTV SLO
Ambrus je te dni najbolj izpostavljena slovenska vas. Foto: RTV SLO