Določene dejavnosti ameriške vojske na vojaških vadbiščih so okrnjene. Foto: BoBo

Obrambni minister Karl Erjavec je v torek zagotovil, da Američanov glede vaj na Počku in nočnega streljanja ne bi smelo skrbeti. Odpravniku poslov na ameriškem veleposlaništvu Gautamu Rani je pojasnil, da bodo načrtovane vojaške vaje izvedene v skladu s sklenjenimi dogovori.

Kot so sporočili z ameriškega veleposlaništva, ameriške sile cenijo možnost usposabljanja s slovenskimi kolegi na vojaških vadiščih, kakršno je Poček. "Spoštujemo pomen tekočih pogovorov z lokalno skupnostjo, saj se želijo ameriške sile vedno usposabljati z zavezniki, kot je Slovenija, na način, ki ni moteč ne za okolje ne za lokalno skupnost," so poudarili.

Vendar pa urnik usposabljanj od ameriških sil zahteva gotov in predvidljiv dostop do vadišč, kjer lahko enote izvajajo posebne zmogljivosti, potrebne za operativno pripravljenost, ki vključujejo nočno streljanje, nadaljujejo na veleposlaništvu.

Nove smernice, ki jih je sprejelo slovensko obrambno ministrstvo, pa izključujejo možnost uprizoritve resničnega bojnega okolja za namen usposabljanja. To po navedbah veleposlaništva pomeni, da zahtev ameriške vojske ni mogoče izpolniti, zato so bile določene dejavnosti v povezavi s tekočimi usposabljanji na žalost okrnjene.

Ameriške sile zdaj čakajo na konkretna pravila in smernice slovenskega obrambnega ministrstva, ki bodo sprejeti v posvetovanju z lokalno skupnostjo, da bodo lahko načrtovale in izvajale prihodnja usposabljanja.