Lynda Blanchard – Lindy je mati sedmih otrok, od katerih je štiri posvojila na tujem. Ima diplomo iz matematike in računalništva z univerze Auburn. Foto: BoBo
Lynda Blanchard – Lindy je mati sedmih otrok, od katerih je štiri posvojila na tujem. Ima diplomo iz matematike in računalništva z univerze Auburn. Foto: BoBo

"Navdušena sem, da sem končno tukaj, na sončni strani Alp," je ob prihodu v Slovenijo poudarila Lynda C. Blanchard, ki se veseli, da bo spoznala nove sodelavce in Slovence na splošno. Povedala je tudi, da se je v soboto zvečer srečala z ameriško prvo damo Melanio Trump, ki ji je zaželela vse dobro.

"Veselim se tega, da bom delala z njo in s slovensko vlado, da naše partnerstvo okrepimo," je povedala nova veleposlanica, ki bo akreditive predsedniku države Borutu Pahorju predvidoma predala 29. avgusta. Prepričana je, da bo kos svojemu novemu delovnemu mestu, saj je delala že v 15 različnih državah in z njihovimi vladami, zato takšno delo dobro pozna.

Blanchardova je soustanoviteljica razvojne fundacije 100X, ki se posveča ustvarjalnim rešitvam pri odpravljanju revščine in izboljšanju življenja otrok po svetu. Soustanovila je tudi podjetje za upravljanje z vlaganji v nepremičnine B&M. V okviru misije njene fundacije 100X je delovala v Afriki, Aziji in Južni Ameriki ter pomagala pri odpiranju sirotišnic, podjetij za proizvodnjo hrane in vodenju programov trajnostnega razvoja.

Do veleposlaniškega mesta z donacijami

V svojem nastopu v kongresu je Blanchardova Slovenijo označila za zanesljivo partnerico ZDA in pomembno regionalno silo pri uveljavljanju demokratičnih reform v balkanskih državah.

V Ljubljani je nasledila veleposlanika Brenta Hartleyja, ki je v Slovenijo prišel februarja 2015 in je redni triletni mandat sklenil sredi julija lani. Veleposlaništvo je nato vodil začasni odpravnik poslov Gautam Rana, 24. junija pa ga je nasledila odpravnica poslov Susan Falatko.

Blanchardova, ki ni karierna diplomatka State Departmenta, si je nominacijo prislužila tako kot številni drugi veleposlaniki ZDA v različnih vladah z donacijami stranki ali predsedniškim kandidatom. Takšne veleposlanike ZDA praviloma za nagrado pošiljajo v udobne države, kjer ni posebnih težav.

Prispela nova ameriška veleposlanica