Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

"Na Trgu republike smo se zbrali, da izrečemo glasen ne vojni, glasen ne civilnim žrtvam, glasen ne vojnim zločinom in trpljenju, in da izrečemo glasen da za trajno premirje in končanje krvavega spopada med Izraelom in Gazo," je dejala direktorica Amnesty International Slovenije Nataša Posel in opomnila, da je bilo od začetka vojne na začetku oktobra v izraelskih napadih na Gazo ubitih več kot 15.000 ljudi, med njimi več kot 6000 otrok, še na tisoče ljudi je bilo ranjenih, v napadih Hamasa in drugih oboroženih skupin na Izrael pa je bilo ubitih več kot 1200 ljudi.

"Trajno premirje je nujno, to je edini način, da se prepreči prelivanje krvi, da se ustavijo nezakoniti napadi vseh strani, v katerih najhujšo in najvišjo ceno plačuje civilno prebivalstvo. Trajno premirje bo omogočilo začetek odpravljanja posledic, dostavo humanitarne pomoči, vključno z medicinskimi zalogami, popravilo porušene infrastrukture, vključno z zdravstvenimi ustanovami, ter najpomembnejše, omogočilo bo čim boljšo oskrbo ranjenih. Žalujočim bo trajno premirje omogočilo, da v ruševinah poiščejo mrtve in jih pokopljejo," je še dodala Posel.

Udeleženci akcije so nato prebrali nekaj pričevanj prebivalcev Gaze o grozotah, ki so jih doživeli med še vedno trajajočim konfliktom in bombardiranjem izraelskih oboroženih sil, na koncu pa so se vsem žrtvam izraelsko-palestinskega konflikta poklonili z minuto molka. Peticijo Amnesty International s pozivom k premirju je do zdaj skupno podpisalo že več kot milijon ljudi.

Solidarnostna akcija pred parlamentom