Amnesty International Slovenije zbira podpise pod peticijo za povrnitev statusa in popravo krivic izbrisanim. Foto: Shutterstock
Amnesty International Slovenije zbira podpise pod peticijo za povrnitev statusa in popravo krivic izbrisanim. Foto: Shutterstock

Doslej je peticijo podpisalo okoli 1500 ljudi, so dejali na dan pogreba enega od izbrisanih, ki ga je izbris potisnil na rob družbe, Zorana Tešanovića. Čeprav je umrl že decembra, so ga pokopali danes, saj so bili postopki ugotavljanja identitete zaradi izbrisa oteženi, je za STA dejala Taja Premk iz Amnesty International Slovenije (AIS).

Tešanović je umrl v požaru svoje prikolice, v kateri je živel. AIS je tedaj opozoril, da je izbris ne le zaznamoval, ampak zapečatil njegovo življenje v zelo kruto življenjsko pot. Stalnega prebivališča, ki mu je bilo nezakonito in protiustavno odvzeto, si ni zmogel urediti niti po 30 letih. Ko ga je dohitela še bolezen, ga je to privedlo do roba družbe in obstoja.

"Žal gospod Tešanović ni bil edini, v podobnih razmerah trenutno živi še nekaj izbrisanih, in z vsakodnevnimi stiskami izbrisanih in pravnimi slepimi ulicami se soočajo socialne delavke in delavci po vsej državi," so opozorili v AIS-u.

Dostojno bivanje za vse izbrisane

Želijo si, da bi vsi izbrisani imeli dostojno bivanje in dostop do vseh javnih servisov. "S peticijo zahtevamo, da se vsem izbrisanim omogoči vzpostavitev statusov stalnega prebivališča, saj še danes, po 31 letih, v Sloveniji živijo ljudje, ki si niso mogli urediti niti začasnega prebivališča. Tudi zakon o odškodninah ni pravično naslovil vseh izbrisanih," so sporočili.

V omenjeni peticiji pozivajo, naj bodo ukrepi vlade brez časovne omejitve, naj omogočijo hitro in učinkovito ureditev statusa ter dostop do socialnega in zdravstvenega varstva.

Vsebino peticije in poziv so konec februarja že poslali predsedniku vlade Robertu Golobu. Vlada je poziv predala ministrstvu za notranje zadeve, ki je Amnesty International Slovenije sporočilo, da na področju izbrisanih ukrepov ne načrtujejo.

Peticija je objavljena na spletni strani AIS, končnega roka za zbiranje podpisov še nimajo, bodo pa po koncu zbiranja vse podpise poslali predsedniku vlade, je za STA še dejala Premk.