Zimske pnevmatike je v toplejših mesecih treba zamenjati za letne, ker so te pri vožnji v času visokih temperatur bistveno bolj varne.

Zimske pnevmatike so narejene iz mehkejših gumenih zmesi, zato je pri visokih temperaturah zavorna pot vozila z zimskimi pnevmatikami daljša, oprijem vozišča je slabši, v ovinku pa lahko prej pride do zdrsa.

Zakon o varnosti cestnega prometa sicer določa, da so zimske pnevmatike obvezne do 15. marca oziroma ob zimskih razmerah tudi po tem datumu.

Osnovno pravilo sicer voznikom narekuje štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila, ki niso starejše od štirih let. Pnevmatike so namreč narejene iz naravnega materiala, zato se z leti starajo in tako postajajo vedno trše. Po besedah strokovnjakov to, da ima pnevmatika manj kot štiri milimetre profila ali pa je starejša od štirih let, ne pomeni, da je neprimerna. Se je pa treba zavedati njenih lastnosti ter hitrost in varnostno razdaljo prilagoditi kakovosti pnevmatik. Foto: MMC RTV SLO

Napoved ohladitve

V ponedeljek bo večinoma oblačno z občasnimi padavinami, ohladilo se bo, meja sneženja se bo spuščala. Na Primorskem bo zapihala burja, ponekod v notranjosti veter severnih smeri. V torek bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla, so napovedali vremenoslovci.

Kot so v letošnji zimi že večkrat opozorili, postaja napovedovanje vremena za več dni vnaprej nehvaležno, trenutno pa se nakazuje, da bi v prihajajočem tednu Slovenijo lahko doseglo več poslabšanj vremena, v primerjavi z zadnjimi tedni pa se bo tudi precej ohladilo.