Anton Anderlič meni, da ni izdal zaupnih podatkov, saj ministrstvo porabe javnega denarja ne sme skrivati pod oznako interno. Foto: RTV SLO
Anton Anderlič meni, da ni izdal zaupnih podatkov, saj ministrstvo porabe javnega denarja ne sme skrivati pod oznako interno. Foto: RTV SLO
Franc Stanonik iz kabineta ministra Erjavca trdi, da so do naprave za prisluhe prišli po zakonitih postopkih. Foto: RTV SLO
Nova prisluškovalna afera

Anton Anderlič je za MMC povedal, da je informacijo o napravi za prisluhe dobil od državljana in da je o tem ministra že javno povprašal na seji 5. julija. Meni, da minister za obrambo Karl Erjavec podatkov o porabi denarja ne sme skrivati za oznako "interno" in da morajo biti vsi nakupi evidentirani in transparentni.

Državljani se bojijo prisluškovanja
Anderlič pravi, da še vedno ni dobil odgovorov na vprašanja, kako se je napravo kupilo in za kaj se jo je uporabljajo. Grožnja z ovadbo pa po njegovem veliko pove le o načinu ministrovega dela. Povedal je, da informacij o napravi za prisluhe ni prejel anonimno, ampak ga je na to opozorila z imenom in priimkom identificirana oseba, s katero se je tudi pogovarjal. Anderlič meni, da je zadeva občutljiva tudi zato, ker gre za napravo za prisluhe, in spomnil, da je o strahu državljanov pred prisluškovanjem poročala tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.

Dejal je tudi, da se trenutno zdi, da je primer enak primeru Sova, kjer prav tako obstaja naprava za prisluhe, papirjev zanjo pa ni.

Minister Erjavec je za Televizijo Slovenija povedal, da nikakor ne gre za afero, podobno prisluškovalni aferi Sova, saj je bila naprava kupljena izključno za prisluškovanja med vojaškimi operacijami v tujini.

DeSUS: Anderlič je izdal zaupne podatke
Vodja kabineta ministra Karla Erjavca, Franc Stanonik, je za MMC povedal, da je stališče DeSUS-a enako stališču ministra. Anton Anderlič je odgovore na svoja vprašanja dobil, a ker so bili označeni z oznako interno, jih ne bi smel posredovati javnosti. Dejal je, da je bila naprava kupljena po zakonih, ki veljajo v državi Sloveniji, in da je vse teklo po zakonitih postopkih.

LDS: Gre za nedemokratično potezo Erjavca
"Kazensko ovadbo s katero minister Erjavec grozi poslancu Anderliču, lahko razumemo le kot še eno nedemokratično potezo tega ministra, ki očitno ni sposoben normalnega dialoga," so nam povedali v LDS-u. Po njihovih navedbah poskuša Erjavec zastrašiti opozicijo, da ne bi postavljala neprijetnih vprašanj.

NSi: Za ukrepanje so odgovorni pristojni organi
Poslanec Nove Slovenije Drago Koren pa je za MMC povedal, da je stališče poslanske skupine NSi delovanje v skladu z zakoni. Pristojni organi morajo ugotoviti ali je Anton Anderlič kršil zakon, in ali je ovadba upravičena.

Nova prisluškovalna afera