Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Andreja Sajeta so v mirnopeški župnijski cerkvi ob navzočnosti številnih vernikov, duhovnikov in predstavnikov družbenopolitičnega življenja v škofa s polaganjem rok posvetili upokojeni novomeški škof in trenutni administrator novomeške škofije Andrej Glavan kot glavni posvečevalec ter apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich in krško-celovški škof Jože Marketz kot soposvečevalca.

Po posvetitvi je prejel evangeljsko knjigo in znamenja škofovske službe – prstan, škofovsko pokrivalo mitro in škofovsko palico. Prstan izraža edinost Cerkve in njenega ustanovitelja Kristusa, pastirska palica pa skrb za vernike.

V nagovoru navzočim se je med drugim papežu Frančišku zahvalil za imenovanje in izkazano zaupanje in dejal, da si bo "v sozvočju z njegovim naročilom prizadeval vernike voditi k zreli veri in občestvu s Kristusom".

Dosedanjo prehojeno pot razume "kot blagoslov, milost in dar, svoje življenje pa dojemam kot poslanstvo za služenje drugim". "Škofovsko službo sprejemam z zavedanjem velike odgovornosti za oznanjevanje evangelija, za posvečevalno in vodstveno službo, kjer je za opravljanje poslanstva potrebno medsebojno sodelovanje s škofovskim zborom, duhovniki in vernimi laiki," je dejal.

Poleg domačih, vernikov, duhovnikov in redovnikov in redovnic je posebej pozdravil predstavnike drugih verskih skupnosti, Kočevarje in Rome ter predstavnike družbenopolitičnega življenja: "V prizadevanju za skupno dobro si z vsemi želim tvornega dialoga, da bi s skupnimi močmi ustvarjali družbo miru, pravičnosti in spoštovanja dostojanstva sleherne človeške osebe. Prosim vas za pomoč in sodelovanje."

Po cerkvenem nauku so škofje nasledniki apostolov, prvih Jezusovih učencev. Ob posvetitvi si izberejo škofovsko geslo in grb. Saje si je za geslo izbral stavek Živimo po duhu, njegov grb pa krasijo čebela, plamen in tehtnica.

Vodenje škofije bo uradno prevzel v torek med popoldansko slovesno mašo v novomeški stolnici. V škofijo ga bo umestil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Posvetitev škofa Sajeta
Posvetitev novomeškega škofa dr. Andreja Sajeta, prenos iz župnijske cerkve v Mirni Peči