Anketa kaže, da volitve niso visoko na prioritetni lestvici državljanov in državljank. Foto: BoBo
Anketa kaže, da volitve niso visoko na prioritetni lestvici državljanov in državljank. Foto: BoBo

Kar polovica anketiranih je odgovorila, da ali ne bi podprla nobene stranke, ali se ne bi udeležila volitev, ali pa ne vedo, koga bi podprli.

Od tistih, ki bi šli na volitve, bi jih največ volilo največjo opozicijsko stranko SDS, ki bi prejela 12-odstotno podporo. To je precejšen upad podpore glede na marčno anketo Dela, ko se je za SDS izreklo 15,6 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ostaja SD, ki je svojo priljubljenost v primerjavi z marcem povišal. Tokratna podpora je 11,8-odstotna, marčna pa je bila 9,5 odstotna.

Tretja po priljubljenosti je Pozitivna Slovenija, ki je tokrat prejela 8,6 odstotka glasov (marca 6,4 odstotka). Na četrtem mestu je DeSUS, na petem SLS, na šestem NSi in sedmem DL.

Anketo je za Delo med 31. marcem in 3. aprilom na reprezentativnem vzorcu 656 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Neuspeli davek znižal podporo vladi
Po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine je podpora vladi drastično padla, saj bi dobila srednjo oceno 2,17, pred mesecem dni 2,34. Ob tem v Delu navajajo, da je srednja ocena vladi Janeza Janše februarja lani znašala 1,88.

Državni zbor je padel še nižje od vlade, saj so mu sodelujoči v anketi podelili srednjo oceno 2,15.

Židan najbolj priljubljen
Na barometru priljubljenosti politikov je sprememba na vrhu lestvice. Prvo mesto je zasedel minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Po 17 mesecih vodstva na lestvici je na drugo mesto izrinil predsednika države Boruta Pahorja, kar Delo povezuje s predsednikov odločitvijo o imenovanju novega senata Komisije za preprečevanje korupcije.

Na tretjem mestu je evropski komisar Janez Potočnik, na četrtem mestu nekdanji predsednik države Danilo Türk, na petem pa evropski poslanec Lojze Peterle. Z lestvice sta izpadla Zmago Jelinčič in Igor Lukšič, na lestvico pa se vračata Janez Janša in Zoran Janković.