Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Pri standardni javnomnenjski anketi Vox populi, ki jo za Dnevnik in Večer pripravlja agencija Ninamedia, anketarji zastavijo odprto vprašanje: Če bi bile v nedeljo volitve, katero stranko bi volili? Nato vprašani sam odgovori (na priklic), kakšna je njegova izbira. Pri volilni anketi pa anketarji navajajo seznam političnih strank, kar naj bi predstavljalo simulacijo glasovalnega lističa, pojasnjuje Dnevnik.

Tako pri volilni anketi prvim trem strankam sledijo Levica (5,9 odstotka), NSi (4,5 odstotka) in LMŠ (4,3 odstotka). Parlamentarnega praga ne bi prestopili SAB (3,1 odstotka), Naša dežela (2,9 odstotka), Konkretno (2,8 odstotka), Vesna (1,9 odstotka), Zeleni Slovenije (1,6 odstotka), Dobra država (1,1 odstotka) in SLS z odstotkom glasov. Manj kot odstotek ankentirancev bi glasoval za parlamentarni stranki DeSUS (0,9 odstotka) in SNS (0,7 odstotka) ter za Piratsko stranko (0,7 odstotka). Kar 24,6 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volilo oz. se volitev ne bi udeležilo.

Po teh rezultatih bi SDS osvojil 23 poslanskih sedežev, stranka Roberta Goloba 22, SD pa 16. Sledijo Levica z devetimi poslanci, NSi s sedmimi, LMŠ s šestimi in SAB s petimi poslanci.

Anketa, ki je potekala od torka in četrtka prejšnji teden, je zajela vzorec 1050 anketirancev.

Pri klasični anketi večja prednost SDS-a

Po standardni anketi bi, če bi bile volitve v nedeljo, za SDS glasovalo 18,1 odstotka vprašanih, za SD 13,6 odstotka in za Levico 7,8 odstotka. Sledijo NSi s 5,3 odstotka, LMŠ (5,1 odstotka) in SAB s štirimi odstotki. Pod parlamentarnim pragom bi se znašle stranka, ki bi jo vodil Robert Golob, z 2,4 odstotka, Naša dežela (1,4 odstotka), Resnica (1,3 odstotka) in Piratska stranka (1,2 odstotka). Manj kot odstotek bi glasoval za DeSUS (0,9 odstotka), SNS (0,4 odstotka) in SLS (0,2 odstotka). Neopredeljenih je 31,1 odstotka vprašanih, medtem ko jih 5,4 odstotka ne bi volilo.

Boljše ocene za delo vlade

Delo vlade je kot uspešno ocenilo 31,2 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 66,7 odstotka. Nazadnje je vlada presegla 30 odstotkov pri vprašanju uspešnosti decembra 2020, spominja Dnevnik.

Anketo so izvedli med torkom in četrtkom na vzorcu 700 ljudi.