Predsednik republike Borut Pahor ostaja najbolj priljubljen politik v Sloveniji, na Delovo lestvico priljubljenih pa se vrača tudi predsednik SDS-a Janez Janša. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor ostaja najbolj priljubljen politik v Sloveniji, na Delovo lestvico priljubljenih pa se vrača tudi predsednik SDS-a Janez Janša. Foto: BoBo

Razlika med SDS-om in SMC-jem na drugem mestu je majhna, saj bi SMC volilo 9,2 odstotka anketiranih. ZL na tretjem mestu ima med volivci 7,4-odstotno, SD na četrtem pa 4,2-odstotno podporo. Sledijo NSi (3,3 odstotka), SLS (1,5 odstotka), DeSUS (1,1 odstotka), SNS in PS s po 0,8 odstotka, ZaAB (0,4 odstotka) in DL z 0,1-odstotno podporo. Le pol odstotka vprašanih pa bi volilo katero drugo stranko.

Nobene stranke ne bi volilo 19,7 odstotka vprašanih, 14,1 odstotka pa se jih volitev ne bi udeležilo. Neopredeljenih je bilo 27,5 odstotka anketiranih. Srednja ocena dela vlade je v avgustu padla na 2,54 (julija je bila 2,60), ocena dela državnega zbora pa na 2,43 (julija 2,48).

Najbolj priljubljen ostaja predsednik Pahor
Med politiki največjo priljubljenost ohranja predsednik republike Borut Pahor, ki mu sledi evropska poslanka Tanja Fajon, evropska komisarka Violeta Bulc, premier Miro Cerar, kmetijski minister Dejan Židan, pravosodni minister Goran Klemenčič, poslanka ZL-ja Violeta Tomić, predsednik DZ-ja Milan Brglez, finančni minister Dušan Mramor, prvo deseterico pa zaključuje vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec.

Z lestvice se poslavljata predsednik SNS-a Zmago Jelinčič in ljubljanski župan Zoran Janković, nanjo pa se vračata predsednik SDS-a Janez Janša in predsednica ZaAB-ja Alenka Bratušek.

Telefonsko anketo je 30. in 31. julija ter od 3. do 6. avgusta na vzorcu 600 odraslih državljanov po naročilu uredništva Dela opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.