Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Vlada je septembra prejela eno najnižjih podpor. Kot uspešno jo v javnomnenjski raziskavi, ki jo je agencija Ninamedia opravila za časopisa Dnevnik in Večer, ocenjuje 28,1 odstotka vprašanih, za neuspešno jo ima 69,3 odstotka. Neopredeljenih je bilo 2,6 odstotka anketiranih.

Med strankami na vrhu priljubljenosti ostaja SDS, ki bi ga, če bi bile volitve to nedeljo, volilo 18,4 odstotka vprašanih. Sledi SD s 13,3-odstotno podporo. Na tretjem mestu je Levica, za katero bi glasovalo 9,2 odstotka vprašanih, za LMŠ pa 8,9 odstotka. NSi bi dobil 5,3 odstotka glasov, SAB 3,5 odstotka, SNS pa 1,6 odstotka. Za zunajparlamentarno stranko SLS bi glasovalo 1,5 odstotka vprašanih.

Parlamentarni stranki DeSUS in SMC ostajata pod odstotkom podpore; prva bi po anketi dobila 0,9, druga pa 0,5 odstotka glasov volivcev. Rekorden pa ostaja delež neopredeljenih, saj je volivcev, ki ne vedo, katero stranko bi volili, kar 27 odstotkov.

Zdravstveni minister na lestvici priljubljenosti zdrsnil za devet mest

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov je še vedno predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska poslanka Ljudmila Novak ter predsednica stranke SD in evropska poslanka Tanja Fajon. Na četrtem mestu je nepovezani poslanec in predsednik DZ-ja Igor Zorčič, za njim pa ljubljanski župan Zoran Janković.

Sledijo poslanec SD-ja Dejan Židan, predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, evropski poslanec Milan Brglez in zunanji minister Anže Logar, prvo deseterico pa končuje predsednica SAB-a Alenka Bratušek. Največji padec na lestvici je doživel minister za zdravje Janez Poklukar, ki je s tretjega mesta zdrsnil na 12. mesto.

Javnomnenjsko raziskavo je agencija Ninamedia med 14. in 16. septembrom opravila na vzorcu 700 anketirancev.