SDS v leto 2018 vstopa kot prvi. Foto: BoBo
SDS v leto 2018 vstopa kot prvi. Foto: BoBo
SDS pred Šarčevo listo

Za SDS-om in Listo Marjana Šarca so se uvrstili SD z 12,1 odstotka, SMC z osmimi odstotki, NSi s 6,5-odstotno podporo ter DeSUS in Levica s po 4,8 odstotka podpore med anketiranimi.

Med strankami, ki bi ostale zunaj parlamenta, se je v prvi letošnji Delovi meritvi strankarske priljubljenosti najbolje uvrstil SNS, ki je dosegel 2,6-odstotno podporo, pri preostalih (Stranka Alenke Bratušek, Dobra država, NLS, God, SLS, PS, Zeleni) se je podpora ustavila pri okoli enem odstotku.

Neopredeljena je bila približno četrtina sodelujočih v raziskavi - ali se ne nameravajo udeležiti volitev ali še ne vedo, katero stranko bi podprli.

Vlada v novo leto vstopa s srednjo oceno 2,57, državni zbor pa z oceno 2,51. Na vrhu barometra priljubljenosti politikov ni sprememb, saj je predsednik republike Borut Pahor še vedno najbolj priljubljen politik, Marjan Šarec pa se je utrdil na drugem mestu. Od tretjega do petega mesta sledijo evropska komisarka Violeta Bulc, evropska poslanka iz vrst SD-a Tanja Fajon in predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Anketo je za uredništvo Dela opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik med 3. in 6. januarjem na vzorcu 1015 vprašanih.

SDS pred Šarčevo listo