Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS

Med tistimi, ki vladi na področju boja zoper epidemijo zaupajo, so volivci SDS-a, NSi-ja, SMC-ja in DeSUS-a, torej koalicijskih strank, pa tudi volivci SNS-a in SLS-a ter deloma SAB-a.

Medtem pa podpore pri volivcih iz vrst opozicijskih SD-ja, Levice in LMŠ-ja ni. Še najmanj kritični so volivci SD-ja.

Pri vprašanju, ali je vlada sprejela zadostne ukrepe za pomoč gospodarstvu, podjetnikom in samozaposlenim, več kot polovica vprašanih (55,3 odstotka) meni, da zadostujejo. 24,5 odstotka jih meni, da ne zadostujejo, 20,2 odstotka vprašanih pa ukrepov ne more ocenjevati.

Velika večina anketirancev (78,5 odstotka) je izrazila nasprotovanje odločitvi o višjih plačah ministrov in državnih sekretarjev, strinjanje pa je izrazilo 16,6 odstotka vprašanih.

So pa anketiranci z veliko večino pozdravili napoved znižanja plač državnim funkcionarjem za 30 odstotkov, temu ukrepu je naklonjenih več kot 80 odstotkov vprašanih. Ni mu naklonjenih nekaj več kot 11 odstotkov vprašanih. S tem si je premier Janez Janša po ugotovitvah raziskave pridobil naklonjenost tako tistih, ki vladno delo ocenjujejo kot uspešno, kot tudi tistih, ki ga ocenjujejo kot neuspešno.

Spletno raziskavo je za časopisa Večer in Dnevnik pripravila agencija Ninamedia med 25. in 26. marcem, vanjo so vključili 1300 anketiranih.