Aplikacija Poplave 2023 se poslavlja. Foto: Vlada RS
Aplikacija Poplave 2023 se poslavlja. Foto: Vlada RS

Poveljnik Civilne zaščite za notranjsko regijo Sandi Curk, ki je bil gonilna sila aplikacije, je izpostavil, da je Upravi RS za zaščito in reševanje s pomočjo te aplikacije v tesnem sodelovanju z različnimi humanitarnimi društvi in nevladnimi organizacijami uspelo doseči cilj in postaviti nove temelje za prihodnjo pripravljenost in skupno delovanje ob morebitnih nesrečah, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Največje število udeležencev je bilo doseženo ob dnevu solidarnosti, ko je bilo na prizadeta območja napotenih 11.957 prostovoljcev. Poleg tega je bilo znatno tudi število udeležencev, ki so bili v posameznih organiziranih skupinah, te pa so štele od deset do 150 članov.

Izjemno pomembna je bila tudi pomoč v obliki delovne sile in gradbene mehanizacije, ki je bila nepogrešljiva skozi celoten proces sanacije, je pojasnil Curk. "S celotnega slovenskega ozemlja nam je uspelo uskladiti in poslati gradbeno mehanizacijo na prizadeta območja, kar je pomembno prispevalo k hitrejši obnovi," je dejal.

Na terenu največ 51 bagrov in tovornih vozil

Največje število napotenih gradbenih strojev v enem dnevu je bilo 30. avgusta, ko je bilo na prizadeta območja napotenih 51 bagrov in tovornih vozil, skupaj z vozniki in strojniki. V septembru je uprava ob pomoči Slovenske vojske zagotovila prevoz 250 palet donirane modularne opeke na območje Koroške. S pomočjo aplikacije je vojska v tem tednu na prizadeta območja prepeljala tudi več kot 150 bal sena za oskrbo rejnih živali.

V prizadete občine se je prihod prostovoljcev izvajal na organiziranih vstopnih točkah. V celotnem obdobju je bilo v Črno na Koroškem napotenih 2218 prostovoljcev, dejansko pa se jih je zbralo 1717. V Mežici je bilo izvedenih 209 delovnih akcij, na katere je bilo napotenih 1497 prostovoljcev, udeležilo pa se jih je 1181. Na Prevalje je bilo skupaj napotenih 5078 prostovoljcev, od katerih se jih je delovnih akcij udeležilo 4126.

Pomagalo je skoraj 41.000 prostovoljcev

Vse občine prizadetih območij niso vodile natančnih evidenc o dejanski udeležbi, uprava za zaščito in reševanje pa ocenjuje, da je bilo v celotnem obdobju delovanja aplikacije v delovne akcije vključenih 40.889 prostovoljcev. V zadnjih dvajsetih dneh so največ pomagale gospodarske družbe, ki so pomoč prizadetim prispevale s svojimi organiziranimi skupinami.

Curk je dejal, da v evropskem prostoru ni primerjave, kjer bi prostovoljstvo doseglo tak obseg in pomoč v obliki prostovoljnega dela. Omenjeni podatki ne zajemajo pripadnikov civilne zaščite, gasilcev in pripadnikov Slovenske vojske, kar pomeni, da je dejansko število udeležencev še višje.

Ob tem se je zahvalil predsedniku vlade Robertu Golobu, vsem ministrstvom, upravi za zaščito in reševanje pod vodstvom Leona Behina, poveljniku civilne zaščite Srečku Šestanu ter celotnemu timu štaba Civilne zaščite za Notranjsko, ki je bil nosilec aplikacije Poplave 2023. "Skupaj ocenjujemo, da smo uspešno zagotavljali pomoč prizadetim v poplavah in bomo to pomoč v sodelovanju z državljankami in državljani nadaljevali," je dejal.

"Zavedamo se, da bo pomoč prizadetim še naprej potrebna, in zagotavljamo, da jih ne bomo pozabili," je še dodal Curk. V prihodnjih dneh bodo občine na prizadetih območjih organizirale več delovnih akcij, saj so vremenske razmere ugodne. Curk je prepričan, da se bodo tudi v tem primeru številni prostovoljci odzvali klicu na pomoč, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.