Postopek AVK-ja proti Telekomu Slovenije je skoraj 20 let pozneje ustavljen. Foto: BoBo
Postopek AVK-ja proti Telekomu Slovenije je skoraj 20 let pozneje ustavljen. Foto: BoBo

Do ustavitve prihaja devet let in pol po izdani odločbi, ki jo je sodišče pozneje odpravilo.

AVK je postopek uvedel 4. oktobra 2004 po uradni dolžnosti, in sicer na podlagi prijave potrošnika zaradi očitka zlorabe prevladujočega položaja na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom prek bakrenega omrežja, ker naj bi operaterjem oz. internetnim ponudnikom pogojeval priključitev ADSL-ja s predhodnim zakupom ISDN-priključka končnih uporabnikov.

Konec oktobra 2013 je AVK z odločbo ugotovil, da je Telekom od 1. decembra 2002 do 5. septembra 2005 prevladujoči položaj res zlorabljal, kar je po Telekomovi sprožitvi upravnega spora sprva potrdilo tudi Upravno sodišče RS.

Revizija na vrhovnem sodišču

A največji slovenski telekomunikacijski operater je na Vrhovno sodišče RS vložil zahtevek za revizijo postopka in vrhovni sodniki so mu 9. decembra 2014 ugodili ter zaradi zmotne uporabe materialnega prava odločbo razveljavili, zadevo pa vrnili upravnemu sodišču v novo sojenje.

To je v drugo Telekomu Slovenije ugodilo in odpravilo odločbo AVK-ja ter zadevo vrnilo v ponovno odločanje na agencijo.

Telekom Slovenije je zdaj sporočil, da je od varuha konkurence prejel sklep, s katerim je ta postopek ustavil. Obrazložitev AVK-ja je, da jim v ponovljenem postopku, skladno z navodili sodišča, ni uspelo pridobiti dokazov o obstoju ustrezne tehnične rešitve pred 3. marcem 2005 in posledično izračunov ekonomskega učinka, so pojasnili v operaterju.