Hrvaška obljublja, da bo pospešila postopke registracije potnikov, ki vstopajo na Hrvaško. Foto: BoBo
Hrvaška obljublja, da bo pospešila postopke registracije potnikov, ki vstopajo na Hrvaško. Foto: BoBo

Policija po zagotovilih vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lada Bradača z ministrstva za notranje zadeve rešuje težave, ki se pojavljajo na mejah z Italijo, Hrvaško in Madžarsko. Določene so del širših težav, o katerih se bo treba dogovoriti s Hrvaško ali Madžarsko, je dejal.

"Na italijanski meji velja omejitev tovornega prometa, katerega končna destinacija ni Slovenija, ta pa ne velja za prevoz poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči. Živila iz Italije lahko pridejo v Slovenijo, pregledati pa jih morajo za to pristojne službe," je povedal Bradač.

Težava je tovorni promet proti Madžarski, ki zavrača tovornjake iz Italije, je dejal. Navedel je primer vračanja romunskih državljanov, ki jih ne spustijo čez mejo. "Treba se bo dogovoriti, kako bomo te ljudi spravili domov. Gre za humanitarno težavo, če se bo dogovorilo za izvedbo konvoja ali za kakšen drug način potovanja, bomo za to poskrbeli," je pojasnil.

Zdaj komunikacija poteka na ravni ministrstva za zunanje zadeve. "Če se bo to stopnjevalo in dogovora ne bo, bomo primorani za tovorni promet zapreti mejo z Italijo in iskati rešitve naprej," je orisal.

Rešujejo tudi razmere na meji s Hrvaško, kjer vozniki tovornjakov čakajo v dolgih kolonah. Čakajočim voznikom tovornjakov sta na voljo osnovna hrana in pijača, po Bradačevih besedah pa zato že na italijanski meji odsvetujejo nadaljevanje vožnje vsem tovornjakom, katerih končna destinacija ni Slovenija.

Največ težav v transportu, turizmu in pri samostojnih podjetnikih

Hrvaška obljublja hitrejšo registracijo potnikov

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je na tiskovni konferenci sporočil, da bodo registracijo potnikov, ki na Hrvaško vstopajo s kriznih območij, na mejnih prehodih pospešili, zanje pa še vedno velja obvezna 14-dnevna izolacija. Do zdaj je postopek registracije trajal okoli pol ure, kar je prispevalo h gneči in zastojem.

Postopek naj bi zdaj stekel hitreje, med drugim bodo natisnili posebne obrazce v treh jezikih, na katerih bodo potnike obveščali o obvezni samoizolaciji. Na obrazec bo sanitarni inšpektor potem dopisal ime in priimek potnika, njegovo telefonsko številko ter naslov, na katerem bo v samoizolaciji.

Na Hrvaškem dodajajo, da se zavedajo velike gneče na mejnih prehodih s Slovenijo. Pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut je povedal, da so na mejne prehode poslali vodo, hrano in kemična stranišča, da bi nekoliko pomagali voznikom, ki so obtičali na meji.

Hrvaški delavci iz Bele krajine v samoizolacijo

Iz karlovške županije so sporočili, da so zaprli vse maloobmejne prehode s Slovenijo in preusmerili promet na mejni prehod Metlika, kar je povzročilo gnečo in daljše čakalne dobe. V samoizolacijo so poslali hrvaške delavce, ki so se v četrtek vrnili z dela v Beli krajini, je poročal spletni portal Kaportal.net.hr. Hrvaška je uvrstila Belo krajino na seznam kriznih območij. Kot so dodali, je večina hrvaških državljanov, ki z obmejnega območja v karlovški županiji vsak dan odhajajo na delo v Slovenijo, ostala doma. Takšna so tudi priporočila slovenskih delodajalcev, so še zapisali.

Sorodna novica Tržni inšpektorat: Epidemija ne opravičuje dvigovanja cen!

500 evrov za karanteno

Kot je na tiskovni konferenci v Ljubljani še povedal Lado Bradač s slovenskega ministrstva za notranje zadeve, na drugih mejnih prehodih promet načeloma poteka normalno. Se je pa zgodilo, da je na meji obstal mednarodni potniški vlak, saj so Hrvati pregledali potnike iz rizičnih držav in hrvaške državljane napotili v karanteno, tuji pa bi morali zanjo plačati 500 evrov. Tisti, ki so to odklonili, se vračajo. Zadevo rešujemo, saj smo članice EU-ja dolžne poskrbeti, da se ljudje lahko vrnejo v matično državo, je dejal. Bradač je poudaril še, da se razmere na meji in ukrepi posameznih držav hitro spreminjajo. "Tako tega, kako bo v prihodnje, ne morem komentirati," je dejal in poudaril: "Lahko svetujem le: Ne potujte, ostanite doma!"

Vrtojba: Zavrnitev potnikov, temperaturo merijo tudi voznikom tovornih vozil

Na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba so zjutraj zaradi povišane temperature, vsi so imeli več kot 38 stopinj Celzija, dopoldne zavrnili pet potnikov, vsi so bili tuji državljani. Ponoči potniškega prometa ni bilo, v jutranjih urah je bilo znova nekaj osebnih avtomobilov, gneča pa je nastala zaradi kontrole tovornega prometa.

Policija namreč zavrača vsa tovorna vozila v tranzitu, naprej smejo le tista vozila, ki imajo končno destinacijo v Sloveniji ali pa imajo slovenske registrske oznake in so namenjena domov. Od jutra tudi voznikom tovornih vozil merijo temperaturo.

Sorodna novica Javno življenje omejeno, Petrol bo zagotovil oskrbo z energenti

Do 11. ure zavrnili več kot 600 tovornjakov

Kot so pojasnili na Policijski upravi Nova Gorica, so od uvedbe prepovedi tranzita tovornega prometa v četrtek ob 22. uri do 11. ure policisti na vrtojbenskem mejnem prehodu zavrnili že več kot 600 tovornjakov. Zaradi nadzora in zavračanja tovornih vozil je na meji gneča.

Tudi na meji z Madžarsko je prepovedan promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije. Omejitev za vstop tovornih vozil v državo sicer ne velja v primeru prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči. Iz Slovenije je vstop na Madžarsko za vse mogoč po avtocesti Pince–Tornyiszentmiklos in na prehodu Dolga vas, slovenski in madžarski državljani lahko prečkajo mejo še po lokalni cesti pri Pincah, je sporočila madžarska policija.

Razmere na cestah

Stanje na cestah lahko spremljate na tej povezavi.