Za zdaj promet poteka z okrnjenimi voznimi redi in predvsem veliko varnostnimi ukrepi - vzdrževanje razdalje, potniki ob vstopu razkužiti roke, obvezno nositi maske v času vožnje in upoštevati označbe na sedežih, kje lahko sedijo.

Tako avtobusi kot vlaki bodo lahko zasedeni do polovice. Če bo potnikov preveč, voznik ne bo odprl vrat, na progo pa bodo poslali dodaten avtobus, medtem ko na železnicah zagotavljajo, da vstopa na vlak ne bodo preprečili nikomur.

Potnikov precej manj kot pred 16. marcem

Na Avtobusni postaji Ljubljana so ob odprtju ob 5.30 zaznali "manjše število potnikov, ki so nestrpno čakali na nakup avtobusne vozovnice". Nakup je namreč mogoč le pri blagajnah postaje ali na spletni strani. Nakup je mogoč za vse linije in med postajališči, ki vključujejo Ljubljano.

Foto: MMC RTV SLO/A. K. K.
Foto: MMC RTV SLO/A. K. K.

Kljub nakupu spletne vozovnice pa potniki nimajo zagotovljenega vstopa v avtobus, če je avtobus že zaseden z dovoljenim številom potnikov. "Tudi prevoznik tega ne more vedeti, saj vstopajo tudi potniki s terminskimi vozovnicami, katerim ni potrebno rezervirati potovanja v avtobusu za določen odhod," so pojasnili za STA. Vendar pa težav s tem danes niso imeli, saj je bilo potnikov precej manj kot pred 16. marcem, ko je zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa zastal javni potniški promet.

Pričakujejo pa, da bo potnikov v prihodnje več, zato so pristojno ministrstvo pozvali, "da se seznani z njihovim rezervacijskim sistemom, ki edini omogoča spremljavo števila prodanih vozovnic in preprečuje slabo voljo potnikov, saj do prezasedenosti ob njegovi uporabi ne prihaja, ter ga uvede za območje celotne Slovenije za vse avtobusne prevoznike, za kar je že prilagojen".

Tudi v mariborskem javnem podjetju Marprom, ki izvaja mestni potniški promet v štajerski prestolnici, prvi dan ponovne vzpostavitve večjih težav niso opazili, saj na avtobusih večjega števila potnikov ni bilo. Trenutno vozijo po sobotnem voznem redu, danes pa promet izvajajo s 30 avtobusi, kar je nekaj manj kot polovica njihovega voznega parka.

"Vsi potniki, ki so želeli potovati z našimi avtobusi, so varno in pravočasno prispeli na cilj," pravijo v skupini Arriva Slovenija. "Težav zaenkrat ne opažamo, po prvih ugotovitvah pa se tudi potniki držijo predpisanih navodil," dodajajo v Nomagu.

Kakšni so prvi odzivi potnikov na ukrepe v javnem potniškem prometu?

Rezervni scenariji na železnicah

Stanje sta zjutraj preverjala tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, ki sta se z vlakom pripeljala iz Domžal v Ljubljano. Zaposleni na Slovenskih železnicah so bili na vnovičen zagon javnega prometa po ministrovih besedah dobro pripravljeni. Napovedal je, da bodo skupaj z NIJZ-jem spremljali epidemiološko sliko, in če bo ta ugodna, bodo ukrepe lahko omilili.

Direktor SŽ-ja Mes je ob tem poudaril, da izkušnje iz tujine kažejo, da potnikov ni toliko kot pred epidemijo novega koronavirusa. Ker je za sedenje označena le polovica sedežev na vlakih, ta teden pa bo vozila le tretjina vlakov, imajo na Slovenskih železnicah pripravljene tudi rezervne scenarije, če bi bilo potnikov preveč. Takšne težave bi reševali z dodatnimi prevozi z avtobusi. Prihodnji teden bodo dodali več vlakov in nato vozni red do junija postopoma vrnili v podobno stanje, kot je bil pred 16. marcem.

"Seveda izpad bo, res pa je, da smo v istem čolnu. Treba se bo prilagoditi na novo situacijo. Naredili bomo vse, da bomo do konca leta ostali pozitivni, drugo leto pa verjetno spet v boljše čase," je dejal Mes.

Podaljšanje vozovnic za mestni promet

Imetnikom splošnih letnih vozovnic Ljubljanskega potniškega prometa se bo njihova veljavnost podaljšala za 56 dni. Tisti, ki so kupili marčevsko mesečno vozovnico, se bodo z njo lahko vozili do konca maja. V Mariboru bodo avtobusi do preklica ob delavnikih vozili po sobotnem voznem redu. Vsem imetnikom terminskih vozovnic bo Marprom njihovo veljavnost podaljšal za obdobje, ko jih ni bilo mogoče uporabljati. V Kopru bo za občanke in občane maja potniški promet brezplačen, od 1. junija pa bodo potniki vozovnico lahko kupili na avtobusni postaji ali obstoječih kartomatih.

Znova začeli voziti avtobusi in vlaki
Vozijo avtobusi, vlaki in žičnice
Stekel je javni potniški promet
Kako je videti vožnja z avtobusom po novem?
Tudi vožnja z vlakom je zdaj drugačna
Na kaj morate biti pozorni, če se peljete s taksijem?