Zavarovalnica vztraja, da je obveščanje nekdanjih zavarovancev o zaprtju računov negospodarno. Foto: RTV SLO
Zavarovalnica vztraja, da je obveščanje nekdanjih zavarovancev o zaprtju računov negospodarno. Foto: RTV SLO
Marko Jaklič
V vlogi Nade Klemenčič tokrat Marko Jaklič. Foto: RTV SLO
Jaklič pred prepadom

Agencija je odredbo napovedala že pred osmimi dnevi in jo izdala kljub spodbijajočemu pojasnilu Vzajemne, da je s spremembami statuta aprila lani zaprla osebne račune članov in s tem uresničila zahtevo agencije, da tudi nekdanje člane obvesti o zaprtju osebnih računov - med njimi je 160.000 ljudi, ki že od marca lani niso več člani Vzajemne, od tega pa je tudi skoraj 12.000 umrlih.

Vzajemna trdi, da je AZN že večkrat opozoril, da je obveščanje pokojnih in drugih nekdanjih članov, ki so zavarovanci drugih zavarovalnic, nesmiselno in stroškovno neupravičeno, agencija pa vztraja pri doslednem spoštovanju predmetne zakonodaje.

Vzajemna, ki jo vodi dvočlanska uprava, v kateri sedita Marko Jaklič in Franc Henigman, ima za ugovor na voljo 15 dni časa.

Pri Vzajemni z vsebino odredbe še niso seznanjeni, zato je za Radio Slovenija niso mogli komentirtati.

Kako je odločilo vrhovno sodišče?
AZN opozarja še, da osebni računi, ki jih je v statutu uredila Vzajemna, niso bili skladni z zakonom. To naj bi po njihovih navedbah potrdilo tudi vrhovno sodišče, medtem ko v zdravstveni zavarovalnici pravijo "da je vrhovno sodišče sicer junija lani odločilo, da uvedba osebnih računov v Vzajemni ni bila v nasprotju z zakonom".

Tovrstni zapleti že videni
Sicer pa se ponavlja zgodba s konca leta 2002, ko je nadzorni svet zavarovalnice Triglav nekdanjo predsednico uprave Nado Klemenčič na zahtevo AZN-ja zamenjel šele, ko je slednja družbi zagrozila z odvzemom dovoljenja za opravljanje zavarovalniških dejavnosti.

Jaklič pred prepadom