Dragan Barbutovski in Petra Bezjak Cirman. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Dragan Barbutovski in Petra Bezjak Cirman. Foto: MMC RTV SLO/BoBo

Petra Bezjak Cirman je novinarka TV Slovenija in trenutno predsednica Sveta delavcev RTV Slovenija ter predstavnica zaposlenih v Nadzornem svetu RTV Slovenija. "Lepo je bilo 20 let v novinarstvu, odhajam s težkim srcem, a čas je za nove izzive," je Bezjak Cirman dejala za MMC.

Iz RTV Slovenija pa so sporočili, da se je generalni direktor Andrej Grah Whatmough odločil, da ugodi prošnji zaposlene, da se odpovedni rok v največji meri skrajša. "Petra Bezjak Cirman bo tako lahko že predvidoma prihodnji teden začela z delom na delovnem mestu direktorice Ukoma," so dodali.

Vlada bo sicer o zamenjavi na mestu direktorja Ukoma predvidoma odločala v prihodnjih dneh. "Stranke, ki sestavljajo vlado, so že v predvolilni kampanji opozarjale na škodljivost sovražnega govora v političnem diskurzu, poleg drugih organov pa se mora tej problematiki v večji meri posvetiti prav Urad Vlade RS za komuniciranje," so ob tem sporočili iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba.

Barbutovski bo po njihovih navedbah v prihodnje zaposlen v kabinetu predsednika vlade na področju komuniciranja z mednarodno javnostjo.

Spremembe pri vodenju vladnega urada za komuniciranje

Spor v stranki?

Dnevnik je dopoldne poročal, da naj bi bil neuradno vzrok za odhod Dragana Barbutovskega spor v stranki Gibanje Svoboda. Barbutovski je namreč po poročanju tega časopisa po načinu delovanja uradnik, naklonjen uradni in transparentni komunikaciji. V Gibanju Svoboda pa naj bi od njega pričakovali, da bo kot vodja Ukoma deloval tudi kot politik, mimo uradnih in ustaljenih načinov. Prav različna pričakovanja glede načina in metod dela pa naj bi bila vzrok za njegov odhod.

Barbutovski za medije za zdaj ni bil dosegljiv.

Sorodna novica Vesna Vuković zapušča necenzurirano.si, postala naj bi piarovka Gibanja Svoboda

Na Dneviku so tudi spomnili, da so nekateri mediji pred dnevi navajali, da naj bi bil Barbutovski kot direktor zavoda Evropa misli, središče evropskih idej, v konfliktu interesov.

Barbutovski je nato pojasnil, da je resda uradno še direktor omenjenega zavoda, a slednji že od leta 2017 ne opravlja nobenih aktivnosti, niti nima prihodkov, a ostaja vpisan v poslovni register.

Vlada Roberta Goloba je Dragana Barbutovskega za v. d. direktorja Ukoma imenovala na svoji prvi seji, potem ko je s tega mesta razrešila nekdanjega direktorja Uroša Urbanijo. Do tedaj je bil Barbutovski direktor slovenskega British Councila.

Zamenjava na čelu Ukoma: vodila ga bo Petra Bezjak Cirman

Še en odhod iz novinarskih vrst

V torek je v medije prišla tudi novica, da naj bi se za predstavnico za stike z javnostjo stranke Gibanja Svoboda dogovarjala novinarka Vesna Vuković. Uradnih potrditev še ni, so pa na portalu necenzurirano.si že zapisali, da ji želijo vse dobro na novi poti.

Na odhode iz novinarstva se je za TV Slovenija odzvala predsednica Društva novinarjev Slovenija Petra Lesjak Tušek in zapisala, da gre pri vstopu v politiko za odločitev posameznika, a da to žal pogosto spodkopava verodostojnost novinarstva in meče slabo luč na novinarjevo predhodno delo. Je pa ta pot vseeno manj sporna od morebitne vrnitve nazaj v novinarstvo, je dodala.