Beatifikacijo pokojnega papeža Janeza Pavla II. lahko spremljate tudi na RTV Slovenija. Foto: epa
Beatifikacijo pokojnega papeža Janeza Pavla II. lahko spremljate tudi na RTV Slovenija. Foto: epa
V Rimu pripravljajo posebne tridnevne slovesnosti, ki bodo pospremile beatifikacijo pokojnega papeža Janeza Pavla II., čigar šesta obletnica smrti je bila tretjega aprila letos. Foto: EPA

Razglasitev Janeza Pavla II. za blaženega bomo v nedeljo, 1. maja, spremljali tudi na RTV Slovenija, že pred tem pa na njegovo življenje in zapuščino spomnili v posebnih oddajah ter člankih.

Vabljeni k spremljanju beatifikacije in oddaj, posvečenih karizmatičnemu in izjemno priljubljenemu ljudskemu papežu Janezu Pavlu II., v programih in na portalu RTV Slovenija!


Na Radiu oddaji Studio ob 17. in Sedmi dan
Na Radiu Slovenija lahko v ponedeljek, 25. aprila, na 1. programu prisluhnete tematski oddaji Studio ob 17., ki bo posvečena Janezu Pavlu II. Oktobra 1978 je na oder Katoliške cerkve in s tem tudi svetovne javnosti stopil Karel Wojtila. Malo znani krakovski kardinal je kmalu osvojil množice po vsem svetu in dobil vzdevek ljudski papež. Pogovor bo tekel o zapuščini, ki jo je Janez Pavel II., eden najpomembnejših papežev v novejši zgodovini Cerkve in prvi papež slovanskega porekla, zapustil Cerkvi in svetu.

Gostje oddaje bodo kardinal Franc Rode, veleposlanica Republike Slovenije pri Svetem Sedežu Maja Lovrenčič Svetek, dopisnica Radiotelevizije Slovenija v Rimu Mojca Širok in zgodovinar France Martin Dolinar. Studio ob 17. bo vodil Boštjan Debevec.

1. maja ob 18.40 pa bo oddaja Sedmi dan na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars govorila o duhovnosti Janeza Pavla II. in njegovem svetniškem liku. Tudi to oddajo bo vodil Boštjan Debevec.

Televizija: Dokumentarna oddaja in neposredni prenos
V okviru dogodka bomo že na velikonočni ponedeljek, 25. aprila, ob 21. uri na 1. programu Televizije Slovenija predvajali italijansko dokumentarno oddajo Janez Pavel Veliki – papež, ki je soustvarjal zgodovino. V filmu sta predstavljena njegova življenjska pot in tudi njegov delež pri oblikovanju zgodovine v Evropi ter širše v svetu.

Gledalce bomo k ogledu vabili pri vseh naših prazničnih oddajah, beatifikaciji pa bomo pozornost namenili tudi pri komentarjih križevega pota - prenos iz rimskega Koloseja bo v petek, 22. aprila, ob 21.10 na 2. programu TV Slovenija - in blagoslova Urbi et orbi - na sporedu bo v nedeljo, 24. aprila, ob 11.55 na 1. programu TV Slovenija.

Na 1. programu Televizije Slovenija bomo slovesnost beatifikacije Janeza Pavla II. v celoti neposredno prenašali od 10. do 12. ure, prenos bo komentiral Miran Špelič.

MMC: Intervju in neposredni prenos
Na našem spletnem portalu ob tej priložnosti pripravljamo intervju z Rafkom Valenčičem, urednikom cerkvenih dokumentov ter poznavalcem življenja in dela Janeza Pavla II. Celotno beatifikacijo boste v nedeljo, 1. maja, med 10. in 12. uro lahko v neposrednem prenosu spremljali tudi prek MMC-ja, povzetke dogajanj pa bomo sproti osveževali v novici.