Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved je dejal, da bo Gasilska zveza Slovenije v petek prejela sredstva za pokritje stroškov julijskega gašenja na Krasu. Foto: Radio Koper/Vesna Potočar Godnič
Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved je dejal, da bo Gasilska zveza Slovenije v petek prejela sredstva za pokritje stroškov julijskega gašenja na Krasu. Foto: Radio Koper/Vesna Potočar Godnič

Državni sekretar Rudi Medved zagotavlja, da sistem zaščite in reševanja deluje. Leon Behin je vodenje uprave prevzel po odstopu nekdanjega direktorja Darka Buta. Ta se je za odhod odločil tudi po ugotovitvah inšpekcijskega nadzora, ki je pokazal na več pomanjkljivosti.

Po vdoru v informacijski sistem uprave je bilo namreč opravljenih več inšpekcijskih nadzorov in forenzična preiskava, ki so pokazali na veliko ranljivost sistema. Zato potekajo postopki celovite prenove informacijskega sistema uprave in njegovo vključitev v dobro zaščiten sistem ministrstva za obrambo, so danes pojasnili na ministrstvu, kjer so zatrdili, "da kljub vdoru ni bila ogrožena varnost nikogar v državi".

Inšpekcijski nadzor je pokazal tudi na več pomanjkljivosti pri aktivaciji enot za zaščito in reševanje. Behin je na današnji novinarski konferenci poudaril, da preizkušene enote niso bile poklicne, temveč je šlo za prostovoljske enote. Po njegovih besedah so že začeli aktivnosti za spremembo pravilnika in uredbe, ki se nanašata na organiziranje teh enot.

S strokovno prevetritvijo enot bodo začeli na upravi, nato se bodo posvetovali z Gasilsko zvezo Slovenije, poklicnimi gasilci in drugimi.

Naslovili bodo tudi dilemo t. i. nedopustnega dvojnega vpisa v določene sestave, saj določeni pravni akti trenutno prepovedujejo, da bi bil gasilec prostovoljni pripadnik neke enote. Tu je namreč še veliko odprtih vprašanj, je dejal. Poklicni gasilec je denimo lahko uvrščen v te enote kot pogodbenik, kar je sicer dobro, a nesmiselno v primeru nesreče v kraju poklicnega gasilskega društva, ko potem ta enota ni operativna, je ponazoril.

Behin sicer dodatnega zaposlovanja na ravni enot ne napoveduje, zaposlovali pa bodo v štabu uprave, z namenom vodenja organizacije in izobraževanja, kjer so zdaj drastično podhranjeni.

2,7 milijona za interventne stroške na Krasu

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Medved pa je dejal, da bo Gasilska zveza Slovenije v petek prejela sredstva za pokritje stroškov julijskega gašenja na Krasu, pri čemer bo 2,7 milijona evrov namenjenih za pokritje intervencijskih stroškov, 1,5 milijona evrov pa izboljšanju delovanja posameznih društev, katerih člani so kot prostovoljci sodelovali v intervenciji na Krasu. Po oceni Medveda je status prostovoljnih in poklicnih gasilcev v Sloveniji zelo dobro urejen. Urediti nameravajo še zavarovanja za prostovoljne gasilce ter vzpostaviti evidenco reševalcev oziroma pripadnikov civilne zaščite, ki bo osnova, da se jim skladno s spremembami dohodninskega zakona prizna posebna davčna olajšava.

Medved je ob tem poudaril, da sistem zaščite in reševanja sicer deluje, kar se je pokazalo tudi ob požarih in poplavah. Kljub ugotovljenim pomanjkljivostim torej ni razlogov za zaskrbljenost. Ocenil je, da je bila uprava "malce utrujena in potrebna prevetritve".

Behin je nadaljeval, da se bo uprava v prihodnje posvetila še odpravljanju zaostankov pri črpanju evropskih sredstev. V naslednjih petih letih je namreč mogoče koristiti evropska sredstva v rangu šestdeset milijonov evrov. "To je približno desetkrat več kot v Sloveniji namenjamo za sofinanciranje delovanja gasilskih enot," je ponazoril.

Nabava vozil

Trenutno na upravi izvajajo nakup 40 specializiranih vozil s 160 večnamenskimi zabojniki, primernimi za odziv na poplave. Ta vozila bodo dana v uporabo gasilskim društvom po celotni državi, kar pomeni, da bodo redno uporabljana na intervencijah in ne bodo v skladiščih uprave, je poudaril Behin.

Napovedal je tudi pospešene aktivnosti na področju izgradnje sežanskega Centra za požare v naravi ter glede nakupa gasilnih zrakoplovov. Glede slednjih ocenjuje, da bodo prvi v Slovenijo prispeli že pred naslednjim poletjem. Ob tem so Evropski komisiji izrazili še namero glede nakupa srednjega ali velikega gasilskega helikopterja in podali predlog, da bi Slovenija postala t. i. gostiteljska država za evropski kontingent gasilskih zrakoplovov in druge opreme, namenjene za gašenje na območju severnega jadranskega akvatorija.