Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kakšen je vladni načrt za spopad z drugim valom epidemije covida-19, sta v oddaji Politično komentirala politična analitika Bernard Nežmah in Pavel Gantar.

"Na drugi val epidemije nismo bili pripravljeni, izgubili smo poletne mesece, da bi pripravili zdravstveno infrastrukturo, da bi se bolj uspešno kosali s to težavo. Zdaj smo tukaj, kjer smo, mislim, da se še dolgo ne bomo ustavili. Dejstvo je, da bi sobotna številka mrtvih, 25, v nemških razmerah pomenila 1000 mrtvih. To je resna zadeva in prve korake k temu bi morala narediti tudi vlada, da preneha z obtoževanjem, stigmatizacijo medijev in vseh drugih, da so krivi, razen vlade same, ki je dejansko zamudila to vmesno poletno obdobje," je pojasnil Pavel Gantar.

Bernard Nežmah pa na drugi strani meni, meni da je zadeva preprostejša. "Prvi val je bil v Sloveniji bolj mehak, ker je vlada sprejela rigorozne ukrepe, ki jih druge evropske vlade še niso imele. Tokrat je šlo za splošni fenomen. Večina prebivalstva si ni mislila, da se stvar lahko vrne, zlasti ne v hujši obliki. Če pogledamo Evropo, se z enakimi težavami soočajo kjer koli. Res pa je, da so številke v Sloveniji alarmantne. Mislim, da je bilo v enem tednu 113 mrtvih. V Evropi je bilo več mrtvih samo še na Češkem. Da bi lahko rekli, da je to proizvod politike vlade ali opozicije, bi bilo preveč politizirano. Ukrepi so bolj ali ne povsod enaki," je menil Nežmah in med drugim dodal, da je spopad, komu pripisati več krivde za širjenje virusa, kateri stranki, kateremu delu politike, nepomemben. "Tega ni mogoče racionalno izmeriti. Dejstvo je, da je stanje izjemno resno," je poudaril.

Gantar in Nežmah sta komentirala tudi očitke vladi glede kadrovskih menjav, posegov v neodvisne institucije, razmerja znotraj koalicije ter poskuse opozicije z ustanavljanjem nove vladne koalicije Kul.

2. val epidemije in politična trenja