Fides se pripravlja na stavko. Foto: BoBo
Fides se pripravlja na stavko. Foto: BoBo

Hkrati bo vlada v najkrajšem mogočem času pripravila tudi odgovor na stavkovne zahteve zdravniškega sindikata Fides, s katerimi se bodo pogajali ločeno.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, bosta na vseh pogajanjih v zdravstvu sodelovala oba z ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik.

Minister je pojasnil, da je osnovni cilj pogajanj z vsemi sindikati zdravstva in socialnega varstva, kamor so povabljeni tudi zdravniški sindikati, da se uredijo plačna nesorazmerja, porušena z dogovorom novembra lani, ki je prinesel višje plače delu zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu.

Predlog, ki ga bo vladna stran pripravila do ponedeljka, bo vključeval tudi plače zdravnikov, saj ti z omenjenim dogovorom iz novembra lani niso bili deležni plačnih dvigov. Marsikatera vodilna medicinska sestra pa ima zdaj višji plačni razred kot zdravnik specialist, kar je nedopustno, je dejal minister. Sicer bodo po njegovih besedah za plače mladih zdravnikov predlagali dvige za več plačnih razredov kot za zdravnike specialiste.

Kot je pri tem pojasnila ministrica za javno upravo, bodo sicer tudi zdravniki vključeni v dogovor, o katerem še potekajo pogajanja z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja in za katerega upa, da jim ga bo uspelo parafirati že danes.

Po tem dogovoru bodo vsi, ki niso bili vključeni v novembrski dogovor, torej tudi zdravniki, s 1. oktobrom dobili višjo plačo za 4,5 odstotka, z aprilsko plačo pa še en dodatni plačni razred.

Vlada po besedah ministrice vztraja tudi pri realizaciji vse preteklih dogovorov s sindikati, med katere spada tudi dogovor s Fidesom, ki je leta 2016 izpogajal odpravo plačnega stropa. Ta je za zdravnike in tudi druge javne uslužbence zdaj pri 57. plačnem razredu, z dogovorom za javni sektor pa bi zdravniki, ki so trenutno v 57. plačnem razredu, samodejno napredovali v 58. plačni razred, je pojasnil Bešič Loredan.

Sicer pa bo vlada po ministrovih zagotovilih predvidoma v prihodnjem tednu sprejela tudi izhodišča oz. odgovor na stavkovne zahteve Fidesa in zdravnike pozvala k pogajanjem. Upa, da se bodo lahko sešli že v prihodnjem tednu. Je pa minister danes presodil, da je napoved stavke – začela naj bi se 19. oktobra – prenagljena, in si želi, da bi skupni dogovor v dobro vseh našli za pogajalsko mizo.

Fides med drugim zahteva izstop iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja. Kot pa sta danes dejala ministra, ni popolnoma jasno, kaj bi to pravzaprav pomenilo. Fides jim po besedah ministrice ni pojasnili niti, kaj bi s tem pridobili bolniki.

Želijo pa si, da bi s sindikati v zdravstvu dogovor dosegli čim prej in bi se takoj zatem začeli pogajati o sistemskih spremembah plačnega sistema v javnem sektorju, kjer je po besedah Bešiča Loredana tudi ena od možnosti, da bi posamezne skupine obravnavali ločeno.
Razočaranje v sindikatih

Konrad Kuštrin, Fides. Foto: BoBo
Konrad Kuštrin, Fides. Foto: BoBo

Kuštrin: Stavka za nas ni preuranjena

Kot je v današnji izjavi za medije pojasnil predsednik sindikata Konrad Kuštrin, je sredino srečanje "dokazalo, da se ni mogoče pogajati hkrati o zahtevah več poklicnih skupin, tako zaradi interesnih razlik kot zaradi množice ljudi, ki tam sodeluje".

Tako vztrajajo pri zahtevi po izstopu iz enotnega plačnega sistema, a možnost kratkoročne rešitve vidijo tudi v odpravi plačnih nesorazmerij, a ne šele v spomladanskem času. Kuštrin je tudi zavrnil današnje ministrove navedbe, da so zdravniške zahteve "kakor koli vezane na obstoječo vlado".

Medtem ko čakajo na vladni protipredlog oz. pogajalska izhodišča, pa se v sindikatu intenzivno pripravljajo na stavko. "Stavko jemljemo zelo resno, z največjim upanjem, da do nje ne bo prišlo. Se pa moramo na njo temeljito pripraviti, ker je to zelo resna in odgovorna stvar," je sklenil Kuštrin.

V sindikatu so se odzvali tudi na ministrovo oceno, da je napoved zdravniške stavke prenagljena. "Stavka je vedno preuranjena za tiste, ki ne mislijo resno. Za nas ni preuranjena, številni člani se sprašujejo, ali nismo morda celo prepozni, ker smo džentelmensko čakali, da vlada prvih sto dni prevzame svoje delo," so zapisali in dodali, da so bile ideje o stavki v času epidemije večkrat odložene.

"Vlada ohranja sistem, ki je prinesel pomanjkanje zdravnikov"

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so bili sicer včeraj kritični do predloga ministrstva za zdravje o sočasnih skupnih pogajanjih za vse tri kolektivne pogodbe z vsemi sindikati za področje zdravstva. Po njihovi presoji gre za odmik od dogovorjenega reševanja Fidesovih stavkovnih zahtev, ki "onemogoča plodno iskanje nujno potrebnih rešitev".

S predlogom ministrstva o sočasnih pogajanjih o treh kolektivnih pogodbah na področju zdravstva, vključno s kolektivno pogodbo za zdravnike in zobozdravnike, so bili v Fidesu seznanjeni na včerajšnjih skupnih pogajanjih s sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva. Predstavnika Fidesa sta pogajanja zapustila še pred koncem, potem ko je minister Bešič Loredan dejal, da se z nobenim sindikatom ne bo pogajal ločeno.

"S tem vladna stran dela vse v smeri, da ohranja sistem, ki je prinesel veliko pomanjkanje zdravnikov predvsem v javnem zdravstvu, ter na široko odpira pot privatizaciji in odhajanju zdravnikov v zasebni sektor ter v druge oblike dela," so navedli v Fidesu. Kot so dodali, je to v nasprotju z interesi pacientov in je slaba popotnica za sklenitev sporazuma pred 19. oktobrom, dnevom napovedanega začetka stavke.

Razočaranje so včeraj izrazili tudi predstavniki sindikatov zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege. Kot so dejali, so pričakovali konkreten vladni protipredlog, a ga še niso dobili. Znova se bodo tako sešli prihodnji teden.