Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan. Foto: BoBo
Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan. Foto: BoBo

V zadnjih dneh so se pojavile informacije, da naj bi na zadnji seji strateškega sveta za zdravstvo državna sekretarja Tjaša Vidic in Tadej Ostrc zagrozila z odstopom ministra Daniela Bešiča Loredana, če jim ne bo uspelo poenotiti stališč do izhodišč reforme oziroma strukturne prenove Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kar je po poročanju 24ur.com potrdil tudi predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj.

V odzivu za STA so v torek na ministrstvu zapisali, da se minister četrtkove seje strateškega sveta ni udeležil, besede glede odstopa pa da so bile izrečene v kontekstu, da se minister zaveda "svoje politične odgovornosti do podpisanih zavez koalicijskih partnerjev in je glede na status strateškega sveta kot posvetovalnega telesa treba priti v okviru predvidenih časovnic do vsebinsko primernih predlogov, ki sledijo korakom prenove zdravstvenega sistema". Prav tako morajo biti časovno usklajene razprave, ki so vsebinsko povezane s koraki prenove iz koalicijskih zavez, so poudarili.

O odstopu "ni bilo nikoli govora"

Minister pa je danes dejal, da o njegovem odstopu "ni bilo nikoli govora". Na ministrstvu za zdravje po njegovih besedah nadaljujejo delo, časovnica zdravstvene reforme in politične zaveze so jasne, kar je edina prava pot, je prepričan Bešič Loredan.

Na novinarsko vprašanje, s kakšnim sporočilom sta torej državna sekretarja prišla na sejo strateškega sveta, pa je odgovoril, da ni bilo nobenega sporočila. "Na strateškem svetu smo usklajevali temelje zakona o ZZZS-ju, ki bo predstavljen in bo šel v javno obravnavo, ničesar drugega," je zatrdil.

Sorodna novica Piarovka ministra za zdravje Andreja Čmaj Fakin ne bo več hkrati novinarka

O tem, ali sta torej državna sekretarja brez njegovega soglasja svarila pred ministrovim odstopom, pa je dejal, da gre očitno za "medijsko bombico". "Sam ne bom odstopil, delam na vso moč, prav tako ekipa, tako da ne vidim tu nobenih težav in tudi ne nobenih objektivnih dejstev, da bi kakor koli odstopil," je še dejal minister.

Domnevne grožnje z odstopom ministra za zdravje so sicer ob izjavah premierja Roberta Goloba glede usode napovedanih reform danes odmevale tudi v političnih vrstah.

Vodja poslancev največje vladne stranke Gibanje Svoboda Borut Sajovic je ob tem zatrdil, da še ni srečal ministra ali državnega sekretarja, ki bi bil tako "zakopan v delo ali tako angažiran". Poudaril je, da celotna ministrska ekipa uživa podporo poslancev Svobode, Bešič Loredan pa da ni človek, ki bi se predal ali odstopil s porazom.

V opozicijskih SDS-u in NSi-ju v grožnjah z odstopom ne vidijo smisla, strinjajo pa se, da minister za zdravje nosi politično odgovornost za izvedbo reforme zdravstvenega sistema.

Odstop vodje službe za odnose z javnostmi

Ministrstvo za zdravje naj bi po poročanju Televizije Slovenija zapustila Andreja Čmaj Fakin, vodja službe za odnose z javnostmi. Na ministrstvo je prišla junija, ko je nastopil mandat aktualni minister za zdravje. Pred nastopom funkcije je bila novinarka portala Obala plus. Novinarsko delo je nadaljevala tudi pozneje, ko je že bila ministrova glavna predstavnica za stike z javnostmi, za kar se je pozneje opravičila in prekinila sodelovanje s portalom.

Na ministrstvu za zdravje naj bi se tudi sicer precej pogosto dogajale menjave zaposlenih. Minister pa je kar šestkrat zamenjal vodjo svojega kabineta, ki ga trenutno vodi Nada Davidović. Odšlo naj bi tudi več dolgoletnih uradnikov in hkrati članov ekipe, ki je na ministrstvo prišla skupaj z Bešičem Loredanom.

Bešič Loredan omenjal svoj odstop?