Aktualno politično dogajanje sta komentirala nekdanja predsednika parlamenta Gregor Virant in Pavel Gantar. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Aktualno politično dogajanje sta komentirala nekdanja predsednika parlamenta Gregor Virant in Pavel Gantar. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Nekdanja predsednika parlamenta Gantar in Virant sta komentirala neuspeli poskus razrešitve predsednika Igorja Zorčiča z vrha parlamenta, scenarij, da bi vladi 46. glas zagotovil Zdravko Počivalšek, ki bi se vrnil v poslanske klopi, in možnost za uspeh ustavne obtožbe premierja Janeza Janše oziroma za končanje mandata ali predčasne volitve.

Kaj bi se zgodilo, če bi razrešili Zorčiča, potem pa ne bi bilo glasov za izvolitev novega predsednika DZ-ja?
Virant: Položaj, ko vladajoča koalicija nima svojega predsednika DZ-ja, je za parlamentarni sistem nenavaden, je pa razlaga preprosta. Velja železni zakon Ljudmile Novak, da je v parlamentarni demokraciji treba znati šteti, in dokler koalicija ne bo imela 46 glasov, tudi ne bo imela predsednika parlamenta. Mislim, da je malo možnosti, da bi se zgodila hipotetična situacija, ki ste jo omenili. Namreč če bi se našel 46. glas za razrešitev Zorčiča, bi verjetno ta 46. glas tudi podprl novega predsednika DZ-ja iz koalicije. Če pa bi nastal položaj, o katerem govorite, pa mislim, da bi nastopila parlamentarna kriza. Za takšen položaj niti poslovnik državnega zbora ne predvideva rešitve. Položaj v parlamentu bi bil res precej zapleten.

Gospodarski minister in predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Ga bo premier Janša
Gospodarski minister in predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Ga bo premier Janša "poslal" nazaj v poslansko klop, da bo vladi zagotovil 46. glas v parlamentu? Foto: BoBo

G. Gantar, se strinjate s tem?
Gantar: Dejstvo je, da je to unikatna situacija. Res je, če bi bil predsednik Zorčič razrešen, novi pa ne bi bil izvoljen, bi imeli hudo parlamentarno krizo. Treba je povedati, da nihče od podpredsednikov ali podpredsednic ne more v celoti nadomestiti funkcije predsednika DZ-ja. Imeli bi pravi kaos.

Kaj pa morebitni scenarij, da bi se gospodarski minister Počivalšek vrnil v DZ?

Virant: Meni se zdi verjeten, s tem scenarijem pravno gledano ne bi bilo nič narobe in po mojem mnenju se, če nihče drug, predsednik vlade ne bo sprijaznil s tem, da vlada nima svojega predsednika DZ-ja. In bo, če lahko tako rečem, poslal gospoda Počivalška v parlament vsaj za nekaj časa. Verjamem, da je minister Počivalšek v zagati ta trenutek, ker je zelo povezan z gospodarstvom, in gospodarstvo je povedalo, da si te poteze ne želi. Vendar mu verjetno na koncu ne bo preostalo nič drugega.

Gantar: Mislim, da je strategija koalicije, po kateri se želi znebiti predsednika Zorčiča, napačna. Preprosto zato, ker nad predsednikom DZ-ja ni modro nebo, pač pa poslovnik DZ-ja. Predsednik sicer lahko tu in tam naredi kakšno težavico koaliciji, ne more pa, ker odloča skupaj s kolegijem, preprečiti zakonodajnih postopkov ipd. Mislim, da je to bolj prestižna bitka, v kateri lahko izgublja predvsem koalicija. Kar zadeva g. Počivalška, bi rekel, da tudi če se vrne, je tveganje še vedno veliko, ker nikoli ne vemo, kje je bil ta glas. In nikoli ne vemo, ali bi ob ponovnem glasovanju zaradi kakšnih drugih razlogov manjkal kakšen drug glas. Bi bil pa to po mojem mnenju politični pokop za Zdravka Počivalška, ker bi iz soja žarometov, kjer nastopa individualno kot predsednik stranke in minister, potonil v zaodrju parlamenta. S tem bi se luči javnosti obrnile stran in imel bi hude težave z nadaljnjo politično kariero.

Dr. Virant, so vas presenetili razlogi za izstop treh poslancev iz SMC-ja?
Virant: Težko je reči, da so me presenetili, a te razloge razumem. Ti poslanci so rekli: 'Želeli smo, da bi bil SMC v desnosredinski koaliciji nekakšna korektura, da bi poskušali preprečiti poteze, ki gredo čez rob in so značilne za trenutno vodilno vladno stranko, vendar se je potem pokazalo, da stranka tega potem ni počela.' Kakšnega drugega razloga ne vidim, ker neke računice v njihovem ravnanju ni mogoče zaznati. Kaj pa lahko s tem pridobijo za svojo politično kariero? Mislim, da je res šlo za načelne razloge. Rekel bi še to, da je z vidika parlamentarne demokracije, ustavne demokracije to, da imamo desnosredinsko vlado in predsednika parlamenta, ki je zmeren in sredinski politik, sicer zdaj opozicijski, a ne velik nasprotnik vlade, dobro. Za demokracijo je zelo dobro, če je parlament avtonomen, če se mora vlada malo potruditi, da pride s kakovostnimi in pravočasnimi predlogi, da se potem ne nori z različnimi nujnimi in hitrimi postopki. Sploh ne bi bilo slabo, če bi Zorčič ostal.

Ustavna obtožba je vložena, še nobena do zdaj ni prišla do ustavnega sodišča. So očitki v obtožbi tokrat pravi?
Gantar: Mislim, da so nekateri očitki res dobri, na to je opozorila že Koalicija ustavnega loka (KUL), ki je predvsem na področju prava, zakonodaje, odnosa do sodišča, tožilcev itd. opozorila, da vlada tu gre čez rob tega, kar razumemo kot ustavno normo. Mislim, da je veliko elementov upravičenih. Drugo vprašanje pa je, ali bo to sprejeto ali ne. 46. glasu ni. Rekel bi, da bo to znova velika politična zgodba, rekel bi, da SDS žanje to, kar je sejal. Od šestih dosedanjih ustavnih obtožb jih je pet spisal SDS, eno pa ljudska stranka (SLS), pravzaprav se ne smejo preveč patetično čuditi, če je še nekdo drug uporabil njihov instrument v političnem boju.

Do kdaj bomo gledali patpoložaj? Bo vlada zdržala do rednih volitev?
Virant: Mislim, da je največja verjetnost, da bo vlada zdržala do rednih volitev, in sicer iz dveh razlogov. Vlada lahko pade, če opozicija nabere 46 glasov za konstruktivno nezaupnico, to je malo verjetno. Zdaj je koalicija, kar je je še ostalo, dokaj trdna, tudi Jelinčič čvrsto podpira Janšo. Prosti radikali iz DeSUS-a vidijo v Janši zagotovilo, da bo mandat v miru izpeljan do konca in da bodo obdržali svoje poslanske mandate do konca, potem se bodo pač upokojili. S te strani je malo možnosti, da bi opozicija dobila 46. glas za nezaupnico. Druga možnost, da vlada pade in sledijo predčasne volitve, pa je odstop predsednika vlade. To bi se zgodilo samo, če bi Janša presodil, da mu predčasne volitve ustrezajo, mu pa izrazito ne ustrezajo, ker se dobro zaveda, da bi ta trenutek dobil Pirovo zmago na volitvah. Zmagal bi, ne bi pa mogel sestaviti koalicije.

Gantar: Mislim, da volitev verjetno ne bo, da je preveč ljudi v tem trenutku zainteresiranih. Edino če bi dinamika v DeSUS-u prisilila poslance, da bi začeli drugače ravnati. Če bi še kdo prestopil ipd., bi lahko prišlo do oblikovanja nove vlade, vendar dvomim, da je kdo na drugi strani tak, ki bi to res lahko prevzel.

Spodaj vabljeni k ogledu oddaje Politično s Tanjo Gobec.

V iskanju 46. glasu