Posel izolskega župana padel v vodo?

Po razkritju TV Slovenija, da je cenilka zemljišče ocenila na kar 240 tisoč evrov, je sklad kmetijskih zemljišč razveljavil razpis za novega najemnika zemljišča. Cenilka pa se je že morala zagovarjati pred združenjem kmetijskih cenilcev.

Vse kaže, da je v poslu z oljčnikom izolskega župana Danila Markočiča šlo narobe vse, kar je imelo iti narobe. Gremo po vrsti.

Najprej: potem ko Markočič predčasno prekine zakupno pogodbo, sklad išče novega zakupnika, a v razpisu navede napačno katastrsko občino.

Jasna Rajčevič, pravna strokovnjakinja za kmetijske zadeve, pravi: "Če parcela oz. nepremičnina ni pravilno označena ali pa je napačna katastrska občina, takšna parcela ne obstaja in takšen posel ne more biti sklenjen."

Kar na koncu priznajo tudi na skladu in danes razpis razveljavijo. Martin Brus, sklad kmetijskih zemljišč, pojasnjuje: "Formalno lahko ponudbo kdo izpodbija in jo bomo iz tega razloga ponovili."

Dalje. Tudi na cenitev oljčnika leti sum, da jo je cenilka opravila mimo cenitvenih pravil. Čeprav je v zakonu in pogodbi navedeno, da Markočiču v primeru predčasne prekinitve zakupa pripada samo odškodnina v višini neamortizirane vrednosti, je cenilka ocenila še tržno vrednost. Čeprav ne gre ne za tržni posel, niti ni župan lastnik zemljišča.

Ema Zadel, cenilka kmetijske stroke, zatrjuje: "Za cenitvijo stojim. Izračunala sem tudi neamortizirano vrednost oljčnika. Cena je takšna, kot je izračunana v cenilskem poročilu." To razloži po zaslišanju pred stanovskimi kolegi, ki so podvomili o strokovnosti in zakonitosti njene cenitve. Dvajsetkratni skok z 19 na 240 tisočakov – nerazumljiv in nedopusten.

Sorodna novica Zasoljeno ocenjen županov oljčnik kupil ruski poslovnež z dobrimi zvezami na občini Izola

Miran Lovrin, predsednik Združenja sodnih izvedencev in cenilcev kmetijske stroke Slovenije, se sprašuje: "Zakaj je takšna razlika, smo jo tudi mi vprašali, pravega odgovora nismo dobili."

In kje v tej zgodbi je sklad, ki ga, mimogrede, vodi Markočičeva strankarska kolegica? Cenilci se sprašujejo, zakaj se je čisto umaknil in nekritično dovoli take cenitve in zakaj računice tečejo med dozdajšnjim in novim zakupnikom. Lovrin je prepričan: "To bi moralo potekati prek zakupodajalca, prek sklada."

Na skladu se branijo: sledimo zakonu in spremembi pravilnika, ki jamči, da zakupniki prejmejo pošteno plačilo za vložek. Martin Brus, sklad kmetijskih zemljišč, pojasnjuje: "Da ne bi bil znesek previsok, je varovalka v tem, da ga določi cenilec."

Ali je bila cenilka res varovalka pred napihnjenimi ocenami?

Ema Zadel odgovarja: "Hoteli smo videti še druge kazalnike oljčnikov." Ali so ti res tako vrhunski, da je prišlo do takšne visoke cene? "To bo končna ugotovitev, ki jo bomo še podali," odgovarja Zadelova.

No, podali jo bodo drugi. Lovrin: "Sprejeli smo sklep, da se formira komisija, ki bo preverila cenitev kolegice." Kot pravi, si bodo ogledali oljčnik.

Ki se ga je namenil prevzeti kdo? Je naključje, da ravno izolsko nepremičninsko podjetje, v pretežni lasti ruskega poslovneža, z dobrimi zvezami na občini? Markočič in podjetje od začetka trdita, da je šlo za pošten in transparenten posel. Markočič je danes odgovoril s SMS-om, da o razveljavitvi skladovega razpisa ne ve nič.