Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Šest držav članic Evropske unije, Hrvaška, Portugalska, Španija, Francija, Italija in Grčija, se je dogovorilo, da bodo sodelovale pri nakupu dvanajstih letal za gašenje, ki bodo del evropskih strateških rezerv. Letala bodo nove izdelave, dostavljena pa naj bi bila do leta 2029.

"Dosegli smo preboj pri pogajanjih s potencialnim dobaviteljem gasilskih letal, ki se je marca zavezal, da bo ponovno zagnal proizvodnjo letal canadair. Proizvodnja je namreč mirovala več let," je pojasnil Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Letala bodo kupile države članice, a bo denar zanje v celoti prispevala Evropska unija. "Zdaj je pa na državah članicah, tistih, ki so se vključile v ta projekt, da podpišejo zavezujoče pogodbe o nakupu. Dejstvo je, da potrebujemo več zmogljivosti, to je ena od lekcij prejšnjega in tudi letošnjega poletja," je dejal Lenarčič.

Evropske strateške rezerve so odgovor Bruslja za boljše odzivanje na krize; oblikovali so jih leta 2019, potem ko si države ob hudih požarih niso mogle zagotoviti zadostne solidarnostne pomoči.

Letala za gašenje požarov, ki so trenutno del rezerv, so v lasti držav, medtem ko Evropska unija financira njihovo vzdrževanje in intervencije.

Letos so Hrvaška, Francija, Grčija, Italija, Španija in Švedska dale na razpolago 12 letal in en helikopter.

Kaj lahko EU še naredi v skupnem boju s požari?