Minister za šolstvo je potrdil, da so koalicijski partnerji usklajeni glede predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Foto: BoBo
Minister za šolstvo je potrdil, da so koalicijski partnerji usklajeni glede predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Foto: BoBo

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je po današnjih koalicijskih usklajevanjih potrdil, da so v koaliciji podprli predlog, ki ureja financiranje obveznega dela programa v skladu z odločbo ustavnega sodišča. Jasno pa so navedeni tudi pogoji za to oz. kako te pogoje zagotoviti.

Obvezni del programa v zasebnih osnovnih šolah bi bil tako financiran 100-odstotno. Za generacije, ki so že vpisane, bo financiranje obveznega dela programa 100-odstotno, razširjenega pa 85-odstotno. Za nove generacije pa bo 100-odstotno financiran le obvezni del programa, razširjeni pa ne bo financiran.

Usklajevanje z Levico bo potekalo posebej
Kot je napovedal Pikalo, bodo postopek zdaj nadaljevali, sledila bo javna razprava. V postopku bodo poskušali še izčistiti zastavljeni koncept, da bi našli rešitev, ki bo tudi sprejeta, še pred začetkom naslednjega šolskega leta. Besedilo predloga novele je danes pretresla le koalicija, medtem ko bo usklajevanje z Levico po njegovih besedah potekalo posebej.

V opozicijskih vrstah se že pojavljajo opozorila, da je tudi zadnji predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja protiustaven. V SDS-u opozarjajo, da odločba ustavnega sodišča določa 100-odstotno financiranje javno veljavnih programov, kamor pa sodijo tudi razširjeni programi. Poslanec SDS-a Tomaž Lisec je predlog na kratko pokomentiral tudi na Twitterju, kjer je zapisal: "Protiustaven predlog."

V NSi so na Twitterju zapisali, da podpirajo rešitev, ki so jo s koalicijskimi partnerji izpogajali lani. "To je 100-odstotno financiranje javno veljavnega programa v celoti, brez umetnega razlikovanja na obvezni in razširjeni del," so zapisali. Opozorili so, da bi bilo tako do 100-odstotnega financiranja upravičeno omejeno število zasebnih šol z javno veljavnim programom - do pet odstotkov vseh osnovnih šol v Sloveniji. "S tem ne bi v ničemer ogrozili javnega šolstva, hkrati pa bi v celoti uresničili odločbo ustavnega sodišča," so še zapisali.

Koalicija pričakuje še strokovno preverjanje
Poslanec LMŠ-ja Aljaž Kovačič je povedal, da prizadevanja ministrstva za odpravo neustavnosti zakona pozdravljajo. Je pa dodal, da je to šele predlog, o katerem bodo mnenja v prihodnje podali tudi drugi deležniki. Kot je napovedal, bodo budno spremljali, da bo ureditev v mejah ustavne odločbe, o tem pa se nameravajo posvetovati tudi z ustavnimi pravniki.

Tudi vodja poslanske skupine SMC-ja Igor Zorčič je poudaril, da sicer podpirajo prizadevanja za rešitev financiranja zasebnih osnovnih šol. Vendarle pa v SMC-ju od ministra pričakujejo, da bo ustreznost novele preveril tudi pri pravnih strokovnjakih, da ne bi s predlogom morda povzročili morebitne nove neustavnosti.

V SAB poudarjajo, da je odločbo ustavnega sodišča treba spoštovati, hkrati pa zavarovati mrežo javnega šolstva. V Sloveniji je osnovnošolsko izobraževanje zagotovljeno vsem otrokom, družba pa je ena najmanj razslojenih na svetu, kar je treba ohraniti, dodajajo. Ocenjujejo, da "gradivo, ki ga je minister Pikalo koalicijskim partnerjem predstavil danes, kljub še nekaterim pripombam, ustrezno naslavlja problematiko". Spomnili so, da novelo čaka še predstavitev poslanskim skupinam in javna razprava. "Za uskladitev podrobnosti in komentarjev je časa dovolj," menijo v SAB.

Predlog ministra podpirajo v SD-ju in DeSUS-u. Prvak SNS-a Zmago Jelinčič predloga še ni preučil, tudi v Levici ga bodo še pregledali in se nanj odzvali v prihodnjih dneh.

Ustavno sodišče je v odločbi leta 2014 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v neskladju z ustavo v delu, ki določa, da država javno veljavne programe osnovnošolskega izobraževanja financira 85-odstotno.

Pikalo napoveduje financiranje zasebnega šolstva