"Imamo cel kup gurujev sreče, ki nas prepričujejo, da nismo dovolj srečni in da se moramo potruditi, da bomo bolj. A mislim, da bomo najbolj srečni takrat, ko se bomo nehali truditi biti srečni in ko bomo namenili pozornost drugemu." To je zmagovalna izjava Dana Podjeda, ki je prejela največ glasov bralcev časopisa Večer.

Dan Podjed. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Dan Podjed. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Tradicionalni večer satire in smeha ter praznik odkrite besede že leta poteka v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, tokrat ga sicer TV Slovenija ni prenašala v neposrednem prenosu.

Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik je ob podelitvi priznanja poudaril, da živimo v času agresivnega populizma, v javnem prostoru pa da je veliko hrupa, neštetih glasov, tudi vulgarnih, lažnivih, ki imajo med drugim tudi ambicijo, da preglasijo resnico, močno, odločno, iskreno besedo, ki da misliti. "Javna uporaba (raz)uma je zaveza, s katero bi se mediji, intelektualci, seveda tudi odgovorna politika in drugi udeleženci javne razprave morali zoperstaviti temu valu, ki nas potiska v nižje lege civiliziranosti," je dodal.

Med letošnjimi finalisti so bili še pravnik in diplomat Matjaž Gruden, glasbenik in filozof Boštjan Narat, sociologinja Jana Javornik, nekdanji župan Vitanja Slavko Vetrih, filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, sirski begunec v Sloveniji Ahmad Shamieh, dramatičarka Simona Hamer, nogometaš Rok Kronaveter ter urednik in pisatelj Andrej Blatnik.

Od leta 1999, odkar Večer pripravlja akcijo, je zmagovalne izjave podalo že 24 Slovencev. Lani je nagrada pripadla filozofu Levu Kreftu.