Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Foto: MMC RTV SLO
Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Foto: MMC RTV SLO
Tarča: O vrenju in trenjih na političnem parketu

O vrenju in trenjih na političnem parketu so govorili tudi v oddaji Tarča, ki si jo lahko ogledate v videu pod novico. Kaj se dogaja javno in kaj v zakulisju? V medijih se odpirajo različne zgodbe, s katerimi se diskreditirajo nasprotniki. Slišati pa je tudi namige o morebitni uporabi tajnih metod sledenja in prisluškovanja. Gostje so bili predstavniki parlamentarnih strank.

Policija vodi predkazenski postopek v zvezi s sumi kaznivih dejanj, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti, je v izjavi za medije ob robu slovesnosti ob prisegi pomožnih policistov na Tacnu potrdila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Gre za preiskavo zoper osebe zunaj policije zaradi sumov morebitnih kaznivih dejanj v primerih domnevnega vohunjenja.

Do srede zbrane podatke so že posredovali državnemu tožilcu, je zatrdila. Na vprašanje, ali gre za primere, ki jih navaja poslanec SDS-a Žan Mahnič, torej denimo za fotografiranje avtomobila obrambnega ministra Karla Erjavca, pa je Bobnarjeva odgovorila pritrdilno. Kot je pojasnila, gre lahko za različna kazniva dejanja, tudi za neupravičeno slikovno snemanje.

Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka. Foto: BoBo
Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka. Foto: BoBo

Bobnarjeva se je odzvala tudi na napoved informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik o uvedbi inšpekcijskega postopka, v katerem preverjajo, ali so policisti res neupravičeno pregledovali evidence določenih poslancev oz. politikov.

Kot je zatrdila, slovenska policija redno nadzira varstvo osebnih podatkov, ki jih vodijo v policijskih evidencah. "Imamo več strokovnih in splošnih nadzorov na temo varovanja osebnih podatkov," je pojasnila.

Glede varovanja osebnih podatkov slovensko policijo nadzirata tudi informacijski pooblaščenec ter direktorat za policijo in druge varnostne naloge. "Redno in ves čas skrbimo za zakonito obdelavo osebnih podatkov. Z veseljem pričakujemo tudi nadzor informacijskega pooblaščenca v tem primeru," je poudarila.

Kot je še zatrdila, je policija, kadar koli je v preteklih letih odkrila kakršno koli odklonsko ravnanje, nanj ustrezno reagirala in zadevo prijavila informacijskemu pooblaščencu, ki je to ustrezno sankcioniral.

Poklukar: Policija je najbolj nadziran organ v državi

Poklukar, minister, ki opravlja tekoče posle. Foto: BoBo
Poklukar, minister, ki opravlja tekoče posle. Foto: BoBo

V Sloveniji delujejo mehanizmi nadzora, tako v policiji kot na ministrstvu za notranje zadeve," je potrdil minister za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Poklukar. Eden teh je nadzor informacijskega pooblaščenca. "Policija se tega ne boji. Ne nazadnje je policija najbolj nadziran državni organ v državi. Dobrodošli," je povedal.

Ponovno je obsodil ravnanje Knovsa, ravnanje Bobnarjeve pa je bilo po njegovem mnenju zakonito. Generalna direktorica je po njegovih besedah ravnala zakonito, ko jim ni omogočila vpogleda v dokumentacijo.

Predstavniki Knovsa so namreč po njegovih besedah zahtevali zadeve, ki so v operativni obdelavi na policiji, v postopku, ki ga usmerja državno tožilstvo. "Nobenih pooblastil nimajo, da te zadeve pregledujejo," je poudaril.

Zatrdil je,da slovenska policija svoje naloge izvaja v skladu z zakonom in svojimi pristojnostmi. V ta namen deluje v policiji tudi notranji nadzor. "Cela Slovenija je talka nekaj portalov, ki so naredili zgodbo, v kateri ni niti kančka resnice," je ocenil Poklukar. Minister verjame, da bodo mehanizmi nadzora to tudi dokazali in ovrgli vse sume. "Trdno stojim za zakonitostjo in strokovnostjo dela policije in tudi za vodstvom slovenske policije," je poudaril.

Na vprašanje, ali bo policija priskrbela podatke, ki jih je po neuspehu Knovsa zahtevala preiskovalna komisija v zadevi Franc Kangler in drugi, je Poklukar odgovoril, da zahtevo za zdaj še proučujejo. Policija in ministrstvo za notranje zadeve nikoli nista skrivala podatkov, če so bile zahteve zakonite. "Se pa bojim, da bodo poslanci kmalu prišli na ministrstvo za notranje zadeve in na policijo ter zahtevali spisek tajnih sodelavcev. To je nedopustno, to je nedovoljeno in nezakonito," je opozoril.

Pestro politično dogajanje

Žan Mahnič, poslanec SDS-a. Foto: BoBo
Žan Mahnič, poslanec SDS-a. Foto: BoBo

Poslanec SDS-a Žan Mahnič, ki je bil del posebne komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), je v sredo pojasnil, da so v torkovem nadzoru na policiji želeli pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov.

S tem so želeli preveriti informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, kar je ta že zanikal.

Generalna direktorica policije pa je takrat dejala, je pooblaščena skupina Knovsa zahtevala tudi podatke o odprtih predkazenskih postopkih, ki pa ji jih niso dali, saj da lahko Knovs izvaja le nadzor nad prikritimi preiskovalnimi ukrepi.

Bobnarjeva je ob tem zavrnila očitke o zavračanju parlamentarnega nadzora. Poudarila je, da slovenska policija ni in ne bo podaljšana roka politike. Zatrdila je, da policija redno izvaja nadzor nad obdelavo in uporabo osebnih podatkov ljudi, ki jih vodi v svojih evidencah, nadzor nad tem pa opravljata tudi direktorat za policijo in druge varnostne naloge ter informacijski pooblaščenec.

Ker Knovs ni prejel želenih informacij, se je parlamentarna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, ki jo vodi Mahnič, v sredo odločila, da bo začela preiskovati morebitne zlorabe obveščevalno-varnostnih služb proti poslancem in ministrom iz političnih namenov. Od policije do 29. februarja zahtevajo izpis vseh posegov v evidence za vseh 90 poslancev, ministrov in predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle.

Iz Generalne policijske uprave so v sredo sporočili, da so tudi sami začeli preverjati navedbe v primeru domnevnega vohunjenja za člani strank. Z dosedanjimi ugotovitvami je policija seznanila pristojno državno tožilstvo.

Domnevno vohunjenje policistov preverja informacijska pooblaščenka

Mahnič Bobnarjevo pozval k odstopu

Mahnič je dejal, da je generalna direktorica policije z uvedbo predkazenskega postopka priznala, da obstaja utemeljen sum vohunjenja za politiki. "Potem je v javnost poslala del iz konteksta vzete moje izjave. Sedaj pa uvaja postopek zaradi tega, kar je že dolgo znano in je bilo predmet nadzora," je zapisal. Generalna direktorica policije naj "zavoljo integritete policije nemudoma odstopi", je dodal poslanec SDS-a.

"V zvezi z današnjimi navedbami Žana Mahniča, da generalna direktorica policije laže in da je priznala, da obstaja utemeljen sum, da se vohuni za politiki, ugotavljamo, da je očitno nekaterim politikom v navadi, da poskušajo ustvarjati javno mnenje na način, da večkrat zavestno ponavljajo neresnice," so sporočili z Generalne policijske uprave in dodali, da bo generalna direktorica policije zaradi zavajajočih in zlonamernih navedb z namenom zaščite integritete zoper Mahniča podala prijavo zaradi napada na njeno čast in dobro ime.

Bobnarjeva na Mahničeve pozive k odstopu odgovorila s prijavo
Tarča: O vrenju in trenjih na političnem parketu