Damir Črnčec je delovanje Knovsa primerjal z delovanjem tajne policije nekdanje Jugoslavije – Udbe. Foto: BoBo
Damir Črnčec je delovanje Knovsa primerjal z delovanjem tajne policije nekdanje Jugoslavije – Udbe. Foto: BoBo

Sekretar v kabinetu premierja Damir Črnčec je pred prihodom na sejo Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) v izjavi medijem poudaril, da je zelo razočaran nad dogajanjem glede Knovsa. Po njegovih besedah se je predsednik komisije Matej Tonin "pustil omrežiti in postati nekdo, ki je voden od največje opozicijske stranke".

Parlamentarni nadzor, ki ga opozicija izvaja skozi Knovs, je po njegovih besedah postal "po načinu in obliki delovanja podoben politični policiji iz starih časov". Njen namen je destabilizacija nacionalnovarnostnega sistema, je prepričan Črnčec, ki je še dodal, da obstajajo zelo jasni indici o tem, da je prišlo do razkritja tajnih podatkov v eni izmed prejšnjih zgodb, torej v zadevi arbitraža. "Vsa ta ravnanja seveda škodijo slovenskim nacionalnim interesom kakor tudi obveščevalno-varnostnemu sistemu," je poudaril.

Matej Tonin se je pustil
Matej Tonin se je pustil "omrežiti" in je voden od največje opozicijske stranke, je prepričan Črnčec. Foto: BoBo

Glede zgodbe o zaposlitvi znanke premierja Marjana Šarca na Sovi pa je dejal, da so pristojni organi že podali svoje mnenje, sam pa nima ne pristojnosti ne odgovornosti, da bi ravnal v nasprotju s tem.

Pod drobnogledom zaposlovanje na Sovi

Knovs namreč danes nadaljuje obravnavo glede nadzora nad zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Na sejo so povabili Črnčeca, medtem ko bo Šarec pred komisijo stopil v petek. Šarcu in Črnčecu so namreč očitali vplivanje na zaposlitev uslužbenke, sicer Šarčeve znanke.

Po polemikah v javnosti glede zaposlitve Šarčeve znanke pa tudi glede sorodnice evropske poslanke Ljudmile Novak ter poizvedovanju Knovsa je inšpektorat za javni sektor na pobudo Sove na agenciji opravil nadzor nad zaposlitvijo več javnih uslužbencev in ugotovil nekaj kršitev. Izrekel je ukrepe, ki se nanašajo na pravilno poslovanje agencije v prihodnje, za razveljavitev sklenjenih pogodb pa ni bilo zakonskih pogojev. Sova je sicer nepravilnosti že odpravila, o čemer naj bi direktor agencije Rajko Kozmelj na zadnji seji že poročal članom Knovsa. Ta tema je hkrati tudi zaostrila odnose med Knovsom in Sovo.

Črnčec: Knovs deluje kot Udba