LMŠ naj bi zahteval prva tri mesta na listi in možnost veta na kandidate drugih dveh strank. Foto: BoBo
LMŠ naj bi zahteval prva tri mesta na listi in možnost veta na kandidate drugih dveh strank. Foto: BoBo

Interes za sodelovanje so že izrazile vse tri stranke – LMŠ, SMC in SAB, težji del pa je dogovor o pogojih, o kandidatih, nosilcu liste in vrstnem redu na njej. LMŠ premierja Marjana Šarca naj bi namreč zahteval kar prva tri mesta na listi in možnost veta na druge kandidate. Petkovo srečanje, ki naj bi bilo sicer konstruktivno, pa naj še ne bi prineslo odgovora glede pogojev LMŠ-ja. V tej stranki tudi ne razkrivajo, ali pri njih vztrajajo ali so pripravljeni popuščati. Tako so vse možnosti še odprte.

Predsednik SMC-ja Miro Cerar je na pogoje LMŠ-ja sicer pomenljivo odgovoril že pred nekaj tedni, ko je povedal, da pa je pogoj SMC-ja za oblikovanje skupne liste strank enakopravnost v pogajalskih izhodiščih. V SAB-u pa se za zdaj glede zahtev LMŠ-ja še niso izrekli. Odgovor glede skupne liste bo, kot kaže, prinesel šele sestanek predsednikov liberalnih strank oz. se bodo o sodelovanju verjetno dokončno izrekli organi strank.

V SAB-u Alenke Bratušek za zdaj še poteka evidentiranje kandidatov za evropske volitve, v LMŠ-ju so ga že končali, v SMC-ju pa so končali prvi krog evidentiranja. O konkretnih imenih se za zdaj javno bolj malo govori, le v SMC-ju se med mogočimi kandidati omenjata evropska komisarka Violeta Bulc in nekdanji minister Peter Gašperšič.

Predsedniki vseh treh strank se bodo glede skupne liste na evropskih volitvah predvidoma srečali do 15. februarja. Se jim bo uspelo dogovoriti?

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Erjavec: Nosilec liste DeSUS-a bo najverjetneje Ivo Vajgl

DeSUS ima v petek izvršni odbor, na katerem bodo sprožili vse postopke za sodelovanje stranke na evropskih volitvah, tudi postopek za evidentiranje kandidatov, je pojasnil predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec. Po vsej verjetnosti bo nosilec liste dozdajšnji evropski poslanec Ivo Vajgl, vendar je to še stvar postopkov, je dodal.

Stranka DeSUS bo sicer po Erjavčevih besedah naslednji teden na kongresu v Bilbau postala članica Evropske demokratske stranke, spomladi, verjetno aprila, pa je pričakovati kongres Evropske demokratske stranke v Ljubljani.

Evropska demokratska stranka je ena od dveh strank, ki se povezujeta v Alde (Zavezništvo evropskih liberalcev in demokratov v Evropskem parlamentu). Druga stranka Alde je Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo. Zdaj je član Alde evropski poslanec Ivo Vajgl, stranka DeSUS pa ne.

Glede povezovanja s preostalimi slovenskimi liberalnimi strankami po Erjavčevih navedbah za zdaj ni bilo dane nikakršne pobude.

Slovenski liberalci DeSUS-a niso povabili

Na vprašanje, ali obstaja možnost, da se DeSUS pridruži preostalim slovenskim liberalnim strankam pri morebitnem skupnem nastopu na evropskih volitvah, je Erjavec odgovoril, da za zdaj gredo na volitve sami. "Vabila nismo dobili, ampak nič hudega," je dejal Erjavec in spomnil, da je med vsemi slovenskimi liberalnimi strankami DeSUS edini, ki že zdaj ima evropskega poslanca.