Kdaj naj bodo trije posvetovalni referendumi? Foto: BoBo
Kdaj naj bodo trije posvetovalni referendumi? Foto: BoBo

Za Levico izvedba treh referendumov na dan evropskih volitev ni nujna, v SD-ju in opozicijskih SDS-u in NSi-ju pa temu nasprotujejo.

Sorodna novica Poslanci podprli predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov. Njihov datum še ni znan.

Poslanci potrdili tri posvetovalne referendume

Po proceduralnih zapletih na izredni seji DZ-ja v sredo so poslanci vendarle sprejeli predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov. Volivci se bodo tako na referendumih izrekali o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ-ju ter o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje.

V zraku pa ostaja še datum njihove izvedbe. Ta se sprejme skupaj z odlokom o razpisu referendumov. Čeprav datum še ni usklajen niti znotraj koalicije, bodo poslanci odloke za razpis vseh treh referendumov na matičnih delovnih telesih začeli pripravljati že v petek. V delovnem gradivu za petkove seje matičnih odborov je tako v predlogih odlokov za razpis posvetovalnih referendumov kot dan razpisa referenduma, s katerim začnejo teči tudi roki za opravila za njegovo izvedbo, naveden 6. maj, kot dan glasovanja pa nedelja, 9. junij.

Podpora datumu izvedbe bi se torej utegnila jasneje izrisati že v petek. Vse do potrditve na plenarni seji pa je še možno vložiti tudi dopolnilo s predlogom za drug datum.

Svoboda želi referendume izvesti na dan evrovolitev 9. junija, Levici je vseeno, SD pa je proti. Foto: BoBo
Svoboda želi referendume izvesti na dan evrovolitev 9. junija, Levici je vseeno, SD pa je proti. Foto: BoBo

Svoboda: Referendumi naj bodo na dan evrovolitev

Predvsem v Svobodi naj bi si želeli izvedbe referendumov hkrati z evropskimi volitvami 9. junija. Ni pomembno, kdaj si izvedbo referendumov želi Svoboda, je pa "logika sočasnosti z evropskimi volitvami odprta, možna in realna", je danes dejal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. "Gre za finančne prihranke pri stroških referenduma kot tudi to, da volivcev prevečkrat ne pošiljamo od doma na referendume," je pojasnil. Idejo referendumskega dneva v Svobodi podpirajo, "ampak to je zgodba za naprej", je dodal. O datumu izvedbe posvetovalnih referendumov se bodo odločili v prihodnjem tednu, pravi.

Levica: Ni treba, da so referendumi 9. junija

V Levici vsebinsko podpirajo vse tri referendume, datum pa je še stvar razprave. "Ni nujno, da mora to biti 9. junija," je dejal vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec. Treba je presoditi, ali je to nekaj, kar lahko izpeljejo v dobrih dveh mesecih, "ali pa damo tudi tem temam več časa, da se ustrezno v neki javni razpravi mogoče še dodatno podkrepijo", meni.

V SD-ju odločno nasprotujejo združevanju z evrovolitvami

V SD-ju pa zagovarjajo stališče, da ti referendumi "absolutno ne morejo potekati v času evropskih volitev", je dejala poslanka SD-ja Bojana Muršič. To se jim namreč zdi neprimerno, "kajti s tem izničimo pomen evropskih volitev". "Pričakujemo, da bomo tudi slišani," je poudarila. Zaradi ekonomičnosti postopka pa sicer podpirajo idejo o referendumskem dnevu.

Prav tako v SD-ju opozarjajo, da bi morala biti referendumska vprašanja jasna, da volivci in volivke vedo, o čem se bodo odločali na samem referendumu. Ob tem poudarjajo predvsem posvetovalni referendum o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ, "kajti vprašanje je zelo na splošno napisano". "Se bojim, da ti referendumi, ki so posvetovalni, ne bodo uspeli doseči tistega, kar si vsi skupaj želimo, da bi pripravili zakonodajo, ki bo potem tudi sprejeta v DZ-ju," je poudarila Muršič in ob tem spomnila na posvetovalni referendum o zaprtju trgovin, odločitev katerega je bila uzakonjena po več kot desetletju.

SDS se ne strinja z datumom evrovolitev. Foto: BoBo
SDS se ne strinja z datumom evrovolitev. Foto: BoBo

SDS: Koalicija "posiljuje proceduro"

Sočasni izvedbi referendumov in evropskih volitev nasprotujejo tudi v opoziciji. Vodja poslanske skupine SDS-a Jelka Godec meni, da koalicija "posiljuje proceduro DZ-ja", da sprejme vse tri odloke in razpiše referendume na dan evropskih volitev. V tem primeru morajo biti namreč referendumi razpisani do 8. maja. "Seveda lahko vprašamo ljudi, nobenega problema, so pomembne teme za našo državo, vendar ne spadajo v ta evropski okvir," je dejala. Ob tem je spomnila, da so v SDS-u vladi predlagali referendumski dan, vlada pa je v mnenju zapisala, da tega ne podpira, saj se ob več referendumih na isti dan izgubi fokus.

Tudi NSi se ne strinja z datumom evrovolitev. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Tudi NSi se ne strinja z datumom evrovolitev. Foto: BoBo/Borut Živulovič

NSi: Ne gre za evropske teme

Tudi za NSi je izvedba referendumov na dan evropskih volitev nesprejemljiva, saj pri referendumih ne gre za evropske teme. "Če bodo ti referendumi vsiljeni na dan evropskih volitev, potem je jasno, da vladni koaliciji ni mar za samo vsebino, ampak da bo prav to vsebino zlorabila za potrebe mobilizacije za evropske volitve," je dejal Matej Tonin. V NSi-ju napovedujejo, da bodo uporabili vsa parlamentarna sredstva, da to preprečijo. Tudi krščanski demokrati se zavzemajo za en referendumski dan, v drugi polovici leta.

Zavzemajo se tudi za to, da se v poslovniku jasneje določi, v kateri fazi postopka je možno predlog za razpis referenduma dopolnjevati. "Ker standard, ki je bil včeraj vzpostavljen, pomeni, da mi lahko pripeljemo zakon o zaščiti živali, na koncu pa z dopolnili urejamo registracijo avtomobilov," je bil slikovit Tonin o dogajanju na sredini izredni seji DZ-ja. V SDS-u in NSi-ju so namreč nasprotovali razlikam v postopku obravnave predlogov o referendumih, saj je bil en predlog na odboru z dopolnili predrugačen, v primeru drugega pa predsedujoči odboru dopolnil ni dopustil.

Klakočar Zupančič: Odločili bodo poslanci

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič pa se o datumu referendumov "ne misli izrekati", odločitev prepušča poslankam in poslancem DZ-ja. "Sem predsednica DZ-ja, moja naloga je, da se na plenarni seji sprejmejo ustrezni sklepi in potem seveda, da se izglasuje tudi, na kateri dan bodo referendumi izvedeni," je dejala.

Kdaj bomo odšli na trojni referendum?